Publicitat
Publicitat

ELECCIONS MUNICIPALS

Dionís Guiteras: “En alguns municipis, el debat sobiranista potser és sobrer”

A l’alcalde de Moià i diputat al Parlament, Dionís Guiteras (ERC), se’l coneix com a Dionís Setvetes, perquè sempre va amb espardenyes. El 2011 va assumir el timó del municipi més endeutat de Catalunya.

Fa quatre anys Moià tenia un 390% de deute. On som ara?

On esperàvem, però era difícil aconseguir-ho. Hem aturat la sagnia, ara tenim superàvit. Hem fet el més dur però encara no hem acabat.

Continuaran les retallades?

No hem fet retallades, hem optimitzat els recursos, replantejant tots els serveis de manera que qualsevol euro que invertim tingui un retorn.

Què feia l’Ajuntament que no tingués retorn?

Era una màquina que generava despesa cada dia. La policia local costava uns 750.000 euros quan vam entrar i ara en costa uns 350.000.

Els 10 municipis del Moianès votaran si volen ser una nova comarca.

Estic convençut que guanyarà el sí. La manera de treballar mancomunadament des de fa 20 anys [al Consorci del Moianès] ens ha aportat prosperitat.

Quines resistències es troben?

Teníem una aixada, el consorci, que està rovellada. Podem tenir una aixada nova, el consell comarcal. Hem de fer pedagogia: tot i la mala premsa, té unes potencialitats enormes.

De què serveix tenir una comarca?

Per tenir l’ens jurídic i competències com un servei d’ocupació del Moianès. I per ser subjecte polític i relacionar-nos amb institucions.

Vostè cobra com a alcalde?

No. Jo tinc la meva empresa i visc d’això i del sou de diputat.

Com és un dia seu normalment?

Em llevo a les 6 del matí. Obro l’empresa, d’uns 30 treballadors. Després vaig a l’Ajuntament o al Parlament, i acabo a la 1 de la matinada.

El procés sembla ara supeditat a la dinàmica dels partits abans de les municipals. Això ho pot enfonsar?

No crec que el pugui arribar a enfonsar, però sí que el distorsiona. En alguns municipis, per la seva dimensió, el debat sobiranista potser és sobrer. Però en d’altres, com la capital, el procés no se’n pot escapar.

Alfred Bosch no se sent obligat a pactar amb Xavier Trias.

El procés no s’acaba amb CiU i ERC. Hi ha uns partits que el lideren, però qui l’empeny és la societat civil. Hem de pujar el Tourmalet i fent-ho amb una roda la cosa es complica.

Una bicicleta amb dues rodes hauria sigut una llista única.

He dubtat molt, però és important que la bici sigui un tàndem. La llista única hauria apartat molta gent.

Mas proposava una llista unitària i deia que es retiraria al cap de 18 mesos. Fins i tot d’això recelen?

No es tracta de recelar, sinó de si és eficaç i útil. Tenim seriosos dubtes que la llista única sigui la fórmula per obtenir el màxim suport al sí.

¿No és un contrasentit que hagin entrat experts d’ERC al Govern?

La vida està plena de contrasentits. L’objectiu [la independència] és més potent que el fet d’haver-nos de menjar un gripau.

Quin és el seu futur polític?

Tornar-me a presentar a l’alcaldia de Moià, estar al servei del partit i del país. Mentre tingui 4 hores per dormir, puc fer de tot.

21D