Publicitat
Publicitat

ELECCIONS MUNICIPALS

Ferran Bel: “Sobre la llista unitària, després de les municipals estarà tot obert”

Després de vuit anys al capdavant de l’alcaldia de Tortosa, Ferran Bel (Tortosa, 1965) optarà a la reelecció. En aquesta entrevista defensa que després de les eleccions municipals l’escenari serà nou per al sobiranisme i caldrà replantejar l’estratègia.

Quin ha sigut el seu èxit més gran?

L’èxit ha sigut mantenir vuit anys uns equips de govern sòlids que han permès fer moltes coses. Mantenir aquesta estabilitat és el meu èxit.

I en què creu que ha fracassat?

A l’hora de no haver pogut desenvolupar, de manera suficient, la ciutat econòmicament perquè les taxes de desocupació no siguin les que són.

Per què no ha tret el monument franquista de la Batalla de l’Ebre?

La gent de Tortosa l’ha percebut com un element sense la simbologia feixista que tenia. Fora de Tortosa s’ha d’entendre que si aquest monument hi ha sigut durant els 40 anys d’etapa democràtica, deu haver-hi algun motiu. A Tortosa hi han governat tots els colors polítics. No s’ha plantejat mai treure’l.

¿No seria qüestió de preguntar-ho als tortosins?

Des de la meva òptica no se’ls ha de preguntar si volen treure’l o no, sinó que hem de fer una proposta atractiva i engrescadora d’utilització d’aquell espai. No sóc partidari de destruir-lo. Una altra cosa seria replantejar-lo o reubicar-lo.

¿El PP té la sensació que el sobiranisme està dividit i ja els va bé?

La sensació no: en tenen la certesa i t’ho diuen així.

Vostè la té?

Quan hi ha desavinença a Catalunya, ordenen no dir res perquè ja ens ho fem nosaltres. No hem fet les coses com les havíem de fer.

Quin ha sigut l’error?

En els moments clau, no saber trobar la unitat d’acció sobiranista. De vegades hem perdut la perspectiva històrica del moment.

No haver fet una llista unitària?

És un dels elements importants. Una llista així només pot tenir una justificació excepcional, com la creació d’un nou estat. El 9-N també va estar penjant d’un fil. Si no hagués sigut per la determinació del president Mas, hauria quedat frustrat. Els moments de falta d’unitat, de dispersió, són els que més ajuden Madrid.

L’única responsabilitat és d’ERC?

No és només culpa d’uns. D’uns més que d’altres, però segurament culpa de tots, no només dels partits.

Quan passin les municipals baixarà l’interès a marcar perfil propi.

Sobre la llista unitària, després de les municipals tot estarà obert. Hi haurà un altre escenari. Potser uns tenen unes expectatives a les municipals molt elevades, i veuran que la realitat potser és una altra. Potser els altres no les tenen tant, i veuran més equilibrades les forces. Les municipals situen els quadres dels partits al seu lloc. Una vegada situats, seria bo oblidar tot el que ha passat i partir d’un full en blanc.

Del govern espanyol se’n desprèn que, si et carregues Artur Mas o, retroactivament, Jordi Pujol, acabes amb el procés.

Hi ha una fixació objectiva amb Mas. Més enllà que és amic meu, queda claríssim que, cada cop que se’l debilita com a president, ells ho veuen amb una gran satisfacció.

Acabi la frase: si jo fos Artur Mas...

Continuaria fent el que he fet fins ara.

21D