Publicitat
Publicitat

ENTREVISTA

Joaquim Forn: “L’escenari del Govern és que la gent pugui votar en llibertat, tranquil·litat i seguretat”

El nou conseller d’Interior, Joaquim Forn, assegura que el Govern treballa perquè l’1-O hi hagi urnes i que els Mossos d’Esquadra hauran de garantir que la gent pugui votar

El nou conseller d’Interior, Joaquim Forn, assegura que el Govern treballa perquè l’1-O hi hagi urnes i que els Mossos d’Esquadra hauran de garantir que la gent pugui votar.

No fa gaires dies Joaquim Forn explicava els seus records dels 25 anys de Barcelona 92 com a activista de Freedom for Catalonia. Ara, conseller d’Interior.

No hi comptava. Em sentia còmode en el camp de l’activisme nacionalista. He sigut activista però persona d’ordre. He tingut algun problema amb la policia en algun altre moment de la meva vida, però hem de treballar i intentar fer allò que sempre hem cregut. I per la via democràtica, que és com he exercit sempre aquest tipus d’acció.

Ahir cupaires i espanyolistes es van concentrar davant la caserna de la Guàrdia Civil. En situacions així, parla amb els comandaments de la Guàrdia Civil o d’Interior?

La nostra obligació és evitar que hi hagi qualsevol problema d’alteració de l’ordre públic. Quan hi ha dues manifestacions de signe contrari al mateix lloc, la nostra feina és procurar que no hi hagi cap tipus d’incident. Amb el ministeri no hi vaig parlar, vaig fer-ho amb la delegació del govern espanyol i el major dels Mossos d’Esquadra, i també amb el director de la policia per l’operatiu. És un tema que depèn exclusivament dels Mossos.

El director dels Mossos, Pere Soler, va afirmar que “la carta de drets fonamentals de la UE té supremacia” sobre la Constitució. Ho subscriu?

És la llei que ha entrat al Parlament [ahir], la llei del referèndum, i es basa en això. No podria no subscriure-ho sent membre del Govern. És lògic que ho subscrigui.

¿No hi veu cap punt d’alarma en aquest missatge, com sí que han vist alguns partits de l’oposició?

Complirem la llei. Però també entenem que una de les tasques que tenen els Mossos d’Esquadra és garantir que la gent pugui votar en llibertat i amb seguretat. Som una policia normal. D’un país normal. És el que aspirem a ser. Per tant, quan hi ha una contesa electoral, una policia normal garanteix llibertat i seguretat. Això és el que farem.

El TC ha suspès la reforma del reglament del Parlament, i preveu fer-ho amb la llei del referèndum. Per tant, l’1-O serà un acte contrari a la Constitució. I, teòricament, els Mossos no poden emparar ordres contràries a la Constitució.

Podria haver-hi una contradicció. És feina dels polítics i no de la policia que siguem capaços de protegir tots els funcionaris, de donar cobertura legal a totes les accions que es facin. La policia de Catalunya està arrelada al país i a la seva cultura, i hi és per servir els ciutadans de Catalunya. És molt important que de tot allò que fem n’assumim la responsabilitat política els polítics. En aquest cas, jo mateix i el govern de la Generalitat.

Parlar de cultura política vol dir que si en aquest país hi ha, com es va veure el 9-N, 2.370.000 persones que poden votar, els Mossos no s’hi poden enfrontar.

Exactament. I això és la demostració que les coses es poden fer ben fetes. En el 9-N hi va participar tota aquesta gent, hi va haver un resultat. No hi va haver cap tipus d’incident. Potser hi havia gent interessada que n’hi haguessin. L’escenari del Govern és que la gent pugui votar en llibertat, amb tranquil·litat i seguretat.

Quin és, si es pot dir així, l’estat d’ànim del cos? Estem parlant de 17.000 persones uniformades. Hi ha malestar?

Gens. Hi ha normalitat absoluta. És un cos acostumat a treballar sota pressió. Han tingut episodis de pressió mediàtica molt importants i els han pogut superar perfectament. Ara n’estan vivint un. Un dels meus primers actes va ser una reunió amb els 30 comandaments. I tothom, unànimement, em va expressar la més absoluta tranquil·litat.

Ni tan sols inquietud?

No. Estan convençuts que faran el que els toqui fer. De les decisions ens en farem responsables els polítics, que és a qui ens toca fer-ho. No passarem la pilota al cos. Fins i tot l’hem d’aïllar d’aquest debat polític. No els hi pertoca, als Mossos. Estan fent una gran funció.

Si el TC l’inhabilita com a conseller d’Interior, què farà?

Jo faré el mateix que faci el president de la Generalitat. Som un Govern solidari i les decisions es prendran de manera col·legiada.

El president de la Generalitat va dir que no acceptaria l’inhabilitació. Vostè tampoc?

Lògicament, no.

Quan el president li va dir si es faria càrrec de la cartera d’Interior, ¿li va preguntar si estava disposat a perdre el seu patrimoni?

No. Ja sap que no em preocupa gens. Penso en l’endemà, perquè serà tan important per a nosaltres, que qualsevol patiment o problema anterior haurà quedat compensat.

Quin paper creu que té el PDECat en un moment en què se’ls vol fer veure com a gent d’ordre amb actituds radicals?

Som gent d’ordre i amb conviccions sòlides. Al PDECat hi ha molta gent que des de fa temps és independentista. Malgrat que no vegem algunes coses igual que altres membres del Govern o alguns companys de viatge, hem de ser capaços de caminar junts.

Arran va atacar un autobús turístic a Barcelona. Com s’ha de combatre aquesta violència?

Aquí hi ha una gent més responsable que una altra d’haver arribat a aquests extrems. Barcelona en Comú s’ha alineat moltes vegades amb aquest tipus d’actituds o li ha costat ser-hi crític.

La veu del poble