ESGLÉSIA
Misc 24/09/2014

José Manuel Vidal: “Rouco està convençut que la independència és un pecat”

i
Antoni Bassas
2 min

BarcelonaEl fins fa poc cardenal arquebisbe de Madrid, Antonio María Rouco Varela, no ha sigut només un actor eclesiàstic sinó també polític, amb declaracions que no han deixat a ningú indiferent. José Manuel Vidal ha escrit Rouco, una biografía no autorizada (Ediciones B).

¿Vostè ha conegut personalment Rouco Varela?

Sí, i hi vaig tenir una bona relació fins que va voler convertir els informadors religiosos en catequistes, fins que va començar a tractar els periodistes com a enemics i no com a professionals necessaris per fer arribar el missatge a la societat.

Vostè el defineix com a tímid, prudent i insegur.

És un home tímid perquè és molt insegur, perquè físicament, estructuralment i psicològicament és dèbil. Ho somatitza tot i això el porta a tenir canvis d’humor i alts i baixos psicològics. Li ve de família, això.

Però intel·lectualment és potent?

Els seus aduladors han creat un mite. Per posar-ne un exemple, més enllà de la tesi doctoral no té obra publicada. És un home llest, això sí, i amb una gran memòria. També parla alemany millor que el seu gallec matern.

L’ha sentit parlar mai en gallec?

Alguna vegada, però és profundament antigalleguista.

Rouco era el responsable intel·lectual de la línia duríssima de la Cope contra Catalunya.

Ell ho utilitza per convertir l’Església en un actor polític. Durant l’època de Zapatero l’Església era el principal partit de l’oposició amb manifestacions contra els matrimonis gais o les macroconcentracions a la Plaza Colón. El que fa és marcar una línia ideològica d’un poder fàctic que vol seguir manant a la societat espanyola imposant la seva manera de pensar, és a dir, la seva moral.

Va protegir Jiménez Losantos?

Esclar, Rouco utilitza els mitjans com l’altra palanca, li proporcionen influència. I aleshores contracta Jiménez Losantos, que es converteix en un martell piló de la dreta més reaccionària, que fins i tot ataca el cardenal Sistach de Barcelona o el mateix nunci del Vaticà.

¿Va tenir molt bona relació amb Aznar i molt dolenta amb Rajoy?

D’Aznar només el separa la Guerra de l’Iraq. I amb Rajoy no s’hi va entendre mai, tots dos són gallecs i es coneixen bé. Rouco apostava per Esperanza Aguirre...

Per què parla de la unitat d’Espanya com un bé moral a protegir?

Perquè realment ho pensa. És antigalleguista i antinacionalista. Des de petit no accepta el fet diferencial gallec, i això el marca. Està convençut que la independència és un pecat.

Al funeral de Suárez parla de la Guerra Civil...

És una idea que repeteix constantment, el guerracivilisme. Ell és un nen durant la Guerra Civil i ho ha viscut sempre com un trauma.

Hauria pogut ser papa?

Va tenir dos moments possibles. I volia dir-se Damas II, perquè Damas va ser el primer papa espanyol.

Ara deu estar desesperat amb Francesc, no?

Sí, perquè el deixa en evidència. Francesc no vol bisbes prínceps i ell està acostumat a tenir xofer, monges, secretàries, palaus... També li ha trencat el model dogmàtic, rígid i jeràrquic que defensa.

stats