Publicitat
Publicitat

Josep Maria Bartomeu: “Qatar no ens crea cap conflicte ètic”

Josep Maria Bartomeu (Barcelona, 1963) es convertia en president del Barça el gener del 2014, després de la renúncia de Sandro Rosell. Un any després anunciava l’avançament electoral quan els resultats no acompanyaven l’equip. Al final, la temporada s’ha tancat amb el triplet i amb Bartomeu encapçalant les enquestes.

Està segur que guanyarà?

No estic segur de guanyar, estic segur que ens hi estem esforçant molt, estem explicant molt bé el projecte. El nostre projecte és bàsicament explicar als socis que volem continuar, volem continuar amb aquest Barça, volem continuar amb aquestmodel de gestió que ens ha permès ser els líders al món com a club, no només en l’àmbit esportiu, també en els àmbits social, patrimonial i econòmic.

¿Amb el triplet no haurien de guanyar de llarg?

El triplet simbolitza moltíssimes coses, no només el triomf, però el triplet s’ha aconseguit perquè s’ha fet molta feina. Aquest any hem treballat de valent, hem pres moltíssimes decisions, i això ens ha permès situar-nos al davant de molts altres clubs, a molta distància.

Vist amb perspectiva, ¿fer fora Zubizarreta va ser un error?

No, no va ser un error, Zubizarreta havia complert un cicle. Sabíem que aquest estiu no podríem fitxar, per tant, vam construir un equip per a dues temporades. Li estem molt agraïts, però al gener el seu cicle va acabar, havíem de començar una altra manera de gestionar l’equip de futbol, començar un cicle guanyador: encara ens queden uns quants anys d’èxits.

Quin balanç fa del seu mandat?

Aquests dies he vist algunes enquestes que ha fet el club i m’he adonat que el 80% de socis valoren que el club està millor ara que el 2010. Això vol dir que la feina que hem fet aquests cinc anys és una bona feina, és una feina que el soci valora.

Parlant de totes aquestes coses, cap dels precandidats vol Qatar a la samarreta. Per què vostè sí?

Durant els últims mesos hem tingut contactes amb algunes empreses, jo mateix algun cop m’he assegut en una taula amb alguna empresa, però ara mateix l’única oferta que tenim seriosa, per escrit i sobre la taula i que compleix els requeriments que demanem nosaltres, sobretot pel que fa a l’import, és Qatar Airways. El club segueix treballant i buscant altres empreses, però la millor a hores d’ara és Qatar Airways.

Qatar no li crea cap conflicte ètic?

No, no ens crea cap conflicte, nosaltres anem més enllà d’això. Nosaltres el que jutgem, evidentment, és la part esportiva, la part econòmica, la part social del Barça i, sobretot, la part patrimonial. Hi ha molta relació entre Qatar i el Barça: Xavi, Valero Rivera, Pep Guardiola, Neymar -que serà ambaixador del Mundial del 2022, com ho és Guardiola-. Hi ha molta relació.

Si llegeix la premsa internacional sabrà que hi ha grans fortunes de Qatar que financen l’Estat Islàmic i el govern de Qatar no fa res per impedir-ho.

Qatar Airways és una companyia que participa en empreses establertes a Catalunya, que són fortes a Catalunya. Crec que això és un tema demagògic. No és la feina del Barça.

¿Com és que un club com el Barça no pot ingressar més, per exemple, que el Manchester United per la samarreta?

Aquí hi ha una mica de demagògia. El Manchester United no té un acord de 70 milions com diu tothom. Té un acord de 64 milions si guanya tots els títols en les diferents competicions, cosa que no fa. Per tant, l’ingrés és inferior al que tindria el Barça… Ja sé que hi ha gent a qui li molesta Qatar Airways, però també vull dir que és una empresa que també té aliances amb altres empreses, o amb la mateixa ciutat de Barcelona. La gent ha de saber que una de les referències d’Audi i Volkswagen és Qatar, i anem tots amb Audis i Volkswagens. Per tant, crec que és una mica demagògic. L’aliança amb el Barça li va bé, i al Barça també li va bé l’aliança amb Qatar Airways perquè ens col·loca a molts llocs del món on no tenim presència. Ens han ajudat aquests anys a ser un club global, un club que és a tot arreu, el club preferit i amb més de 450 milions de fans.

Però això no ho ha fet Messi?

Messi i Neymar i Suárez i companyia. Però també ho hem fet els directius, els executius, el club… Crec que ho hem de mirar com un equip. Nosaltres som un equip de gent, no només els futbolistes, que són els més importants, evidentment.

El pitjor del mandat compartit amb Rosell és que vostè, Rosell i el Barça són als jutjats pel cas Neymar.

El pitjor que ha tingut el Barça en aquest temps no és el tema Neymar, sinó el tema FIFA. Que la FIFA es fixi en el Barça, que la FIFA segueixi el Barça i que la FIFA vulgui sancionar el Barça per un tema…

Si el Barça no fa les coses bé…

Això s’hauria de veure amb un altre procés diferent. Amb gent diferent manant a la FIFA, crec que això seria diferent, però no vull entrar en aquest tema. El cas Neymar no ens preocupa gens, perquè juga al Barça, i les coses es van fer correctament. Ja ho vaig dir el primer dia, quan això s’acabi, no passarà res. El cas Neymar acabarà bé.

Vostè ha dit que ho tornaria a fer tot igual. Si tens un problema d’aquest tipus, ¿no canvies la manera de fer?

Li prometo que no m’ha fet perdre cap hora de son. Zero hores. Dormo tranquil·lament perquè sé que no he fet res malament. Ni jo, ni el Barça. A Neymar el tornaríem a portar igual.

Quan sent Laporta dient que per una banda hi ha els nets i per l’altra els imputats, per una banda l’Unicef i per l’altra els de Qatar... ¿Li compra aquesta visió del club?

Quan els culers, tots, hem anat junts en una sola direcció, amb un sol objectiu, l’hem aconseguit. Per tant, jo no sóc aquí per diferenciar i per fer separacions, al contrari. Jo hi sóc per unir, ho he demostrat al llarg d’aquests mesos com a president. En aquestes eleccions també hi som per això, perquè el soci voti això, la unió, no voti gent que vulgui buscar desunions o separacions. En aquest aspecte a nosaltres no ens hi trobaran.

¿Creu que la candidatura de Laporta està impulsada pel ressentiment?

No ho sé, jo prefereixo no parlar de candidatures d’una sola persona, perquè, actualment, som set candidats.

¿Té algun valor que Abidal vagi amb el seu principal contrincant?

És un actiu del club, és un jugador que ha ajudat molt aquest club. Jo tinc una relació molt bona amb ell. De fet, vull recordar que fa poques setmanes li vaig dir: “Abi, tenim la presentació de la gira als Estats Units, vull que hi vagis tu”, i em va dir “Presi, muchas gracias, me encantaría ir”. El vaig enviar a Nova York a la presentació de la gira. D’això fa tres o quatre setmanes.

¿Anunciarà un fitxatge d’algun jugador la setmana que ve?

Abans que Luis Enrique marxés de vacances vam estar parlant de la sortida de Xavi i em va dir que li agradaria cobrir aquesta posició. Jo tinc un avantatge, que he estat planificant la pròxima temporada amb Luis Enrique i els tècnics. Sé què cal. De fet, vam fitxar Aleix Vidal abans de dimitir, era una posició molt important. I jo crec que evidentment abans del 13 de juliol, quan els jugadors tornen de vacances, seria convenient que aparegui aquest jugador. I si no, serà més endavant, tenim fins al 31 d’agost, tot i que no el podem inscriure.

El sextet és possible?

És molt possible. Jo crec que aquests jugadors han entrat en una dinàmica guanyadora, de bon rotllo. Hi ha molt bon rotllo en aquest vestidor. Jo porto des del 2003 al Barça, vaig estar amb Rijkaard, amb Guardiola com a vicepresident esportiu, amb el Tito, amb el Tata i ara amb Luis Enrique, i amb aquests entrenadors anteriors, el bon rotllo que hi ha ara al vestidor no l’havia vist mai.

¿I la segona Champions consecutiva?

Això m’agradaria molt. És un repte. Home, a aquest equip donem-li reptes: els agafen i se’ls fan propis.

Vostè sap per què Luis Enrique no va voler confirmar que continuava fins a acabar.

Sí, ho sé, ja ho he explicat alguns cops però ningú em fa gaire cas. Senzillament, tant Luis Enrique com Dani Alves em van dir que es volien centrar en la competició.

Però Alves va fer una roda de premsa pocs dies abans d’una final...

Bé, estava negociant… Evidentment, té tot el dret de negociar. Dani Alves, quan va acabar la festa el diumenge, em va trucar el dilluns i em va dir que volia seguir. I vam renovar l’endemà. Amb el Luis Enrique és un tema diferent. Ell tirava pilotes fora, però sí que és veritat que, quan van acabar tots els títols, es va adonar que hi havia una incertesa en el soci del Barça. Ho vam parlar i em va dir que renovava i que, a més, enviava un missatge de tranquil·litat i confiança a aquest equip, a aquest club i a aquesta directiva.

Històries de superació esportiva