ENTREVISTA
Misc 09/01/2015

Josep Rull: “Junqueras coneix les propostes de Mas i no entenem l’enrocament”

i
Antoni Bassas
5 min

BarcelonaAvui fa dos mesos del 9-N. ¿El procés està encallat?

No, el procés no està encallat però s’han de prendre decisions per evitar que s’encalli. Des del Govern tenim molt clar que això ha d’avançar. La societat civil està compromesa amb aquest tema, la resta de formacions també ho estan, però ara hem de trobar el desllorigador.

¿La proposta que està sobre la taula és llistes separades, una d’ERC amb elements del partit i una altra encapçalada pel president Mas amb persones de la societat civil?

El president ha fet arribar més propostes a ERC. Aquí hi ha hagut una posició de flexibilitat. Aquesta proposta a la qual fa referència surt de la societat civil, de l’ANC, Òmnium i l’AMI. No ens hi hem tancat gens ni mica. Si això pot servir per desllorigar-ho tot, estudiem-la. En aquests moments creiem que els partits hem de fer un pas enrere i estem disposats a fer-lo perquè el país en faci sis o set endavant. La prioritat és el país i la possibilitat d’aconseguir la independència.

¿Però estarien disposats a acceptar aquesta proposta?

Hi ha dues opcions: tancar-nos o mirar si ens pot servir com a base. El president Mas ha proposat diverses alternatives i davant d’això detectem una posició molt enrocada per part d’ERC, que només considera la seva proposta de llistes separades. Aquí hi ha hagut una rigidesa i un enrocament que nosaltres no entenem, francament. Continuem pensant que la llista conjunta és la millor de les opcions per convertir aquestes plebiscitàries en un referèndum. Però si hem d’arribar a un acord, ens hem de moure. Nosaltres hi estem disposats, però s’ha de moure tothom, no només una part.

Quin problema hi hauria perquè hi hagués independents a la llista d’ERC?

El debat no és aquest, és com podem aconseguir superar les dinàmiques dels partits. El que és rellevant és si hi ha una candidatura que superi les sigles. Alguns partits estem disposats a fer-ho i el que ens agradaria és, vista la transcendència del moment històric, que aquest plantejament fos compartit. A nosaltres les enquestes ens diuen que, en termes normals, avui CiU guanyaria les eleccions amb un marge força còmode respecte a ERC. Ens situen a la forquilla 40-43 i a ERC a la de 29-30. El tema no és aquest, el tema és llegir el moment actual i veure que d’oportunitats en tindrem molt poques per aconseguir la independència. Però ho hem de fer molt bé, i això vol dir trencar els esquemes clàssics.

¿Fins a quin punt estan disposats a trencar-los? Si fos així, CDC no es presentaria a les eleccions.

Considerem seriosament una candidatura àmplia en què nosaltres ens poguéssim sentir reflectits i en la qual hi hagués algú de CDC, però sense les sigles de Convergència. En la proposta que feia el president Mas els partits fem un pas enrere durant un període limitat de temps perquè el país en pugui fer molts més endavant. Els partits continuen existint, perquè hi ha les municipals i hi haurà moltes més conteses electorals.

¿Unió tampoc es podria presentar, aleshores?

Puc parlar del partit que represento i el que hem de mirar és que en aquesta candidatura Convergència s’hi pogués sentir reflectida i Unió i ERC també perquè se supera aquesta dinàmica de partits.

¿No és molta casualitat que vostès siguin els únics disposats a apartar les seves sigles?

Nosaltres hem interpretat molt què va passar el 9-N i què ha passat en les diverses manifestacions que hi ha hagut. Quan hi ha unitat no tenim capacitat de suma sinó de multiplicar. L’ANC, en el seu full de ruta, també diu que en aquests moments excepcionals el millor és plantejar-ho amb aquesta candidatura unitària.

Però vostès són l’únic partit. L’ANC no es presenta a les eleccions.

Però també va haver-hi un moment en què nosaltres érem l’únic partit, juntament amb UDC, que de cara al nou 9-N dèiem que no es pot suspendre el que no existeix. I tant que va existir. L’estat espanyol va desaparèixer a Catalunya. Vam tastar la llibertat, i ho vam fer d’una manera exitosa.

El president anunciarà la setmana que ve com continua el procés. ¿El procés pot continuar sense eleccions anticipades?

L’important és que les pròximes eleccions que es facin a Catalunya serveixin per fer el referèndum. Hi ha marge per poder posar-se d’acord per fer les eleccions abans de les municipals. No perdrem la fe, que d’ara fins a la setmana que ve hi ha marge suficient si hi ha generositat, voluntat política, flexibilitat i visió de la transcendència del moment històric per arribar a aquest acord. Volem ser optimistes, malgrat constatar que hi ha un enrocament que ens genera certa perplexitat.

¿Seria un fracàs que no hi hagués eleccions?

Hi seran, aquestes eleccions. Hem de mirar que tinguin aquest caràcter plebiscitari i les guanyem. Són les dues coses que volem posar sobre la taula.

És a dir, ¿que les convocaran la setmana que ve?

Aquestes eleccions hi seran, ara no em faci dir quan. Això forma part d’aquest acord que hem d’acabar de tancar amb ERC. La nostra voluntat és que aquestes eleccions culminin el procés i siguin unes eleccions plebiscitàries.

¿És viable un procés que s’està refredant cada dia que no hi ha acord?

No deixarem que el procés es refredi perquè nosaltres tenim clar que després del 9-N hi ha d’haver la culminació i s’ha de concretar en forma d’unes plebiscitàries. Es refredaria si es dilatés eternament i es renunciés a l’objectiu de la independència. Estic convençut que la solució final impossibilitarà que es pugui refredar el procés. Tenim cinc o sis dies per concretar-ho, aquí apel·lo directament a ERC.

Què volen sentir d’ERC?

Fins ara el que hem sentit per part d’ERC és que o es fa a la seva manera o no hi ha acord. Això és el que no entenem, no el que no volem sentir. Hi ha altres opcions i alternatives, parlem-ne, s’han posat sobre la taula. Oriol Junqueras coneix les propostes de Mas i no entenem el seu enrocament. Ens agradaria que es trenqués aquest enrocament, hi hagués la capacitat de buscar un espai de confluència.

A què dedicarà el 2015, el seu partit? A refundar-se? A fer primàries?

En aquest 2015 tenim una prioritat bàsica, que ha de ser un any important per al procés. Tenim les eleccions municipals, que són rellevants per fer front al dia a dia de la gent. Hem de continuar governant el país. Com a partit, ens hem fixat l’any 2015 com l’any de refundació. Una CDC forta ajuda d’una manera rellevant a la culminació del procés.

¿Faran primàries per escollir el secretari general del partit o el candidat a la presidència de la Generalitat?

El concepte primàries no escau en aquest cas. ¿Una votació feta per tota la militància? Ho hem de mirar, estem començant a treballar quines són les bases per poder-ho fer. Jo no m’hi tancaria en absolut, però és una decisió que ha de prendre el conjunt del partit i que ha de prendre la direcció fent una proposta a la militància.

stats