Publicitat
Publicitat

ELECCIONS MUNICIPALS

Lluís Tejedor: “L’emergència social és més contundent al Baix Llobregat”

Alcalde del Prat de Llobregat des del 1982, Lluís Tejedor (Cifuentes, Guadalajara, 1951) és el principal baró municipal d’ICV-EUiA. Ha dit que aquest serà el seu últim mandat en cas que revalidi l’alcaldia.

Per què no ha plegat abans?

Sóc alcalde d’un partit petit. Per a ICV era important tenir una alcaldia en una ciutat com el Prat i el valor afegit que representa una trajectòria que ha tingut la confiança dels ciutadans en vuit eleccions consecutives. Això vol dir alguna cosa.

¿Hi ha molta gent al Prat que només vota ICV a les municipals?

Tenim tres vegades i mitja més de votants a les eleccions locals que no pas a les autonòmiques o generals. En una ciutat que ha fet un procés de transformació, els ciutadans valoren qui és l’encarregat de la seva ciutat i quin projecte representa.

L’esquerra s’ha adormit? La PAH, per exemple, ha liderat la lluita contra els desnonaments.

Hem treballat molt. Una cosa és l’activisme social -la PAH- i l’altra la sensibilitat política d’ICV, que al Congrés ha treballat en relació a la dació en pagament i l’habitatge.

S’han oblidat de la feina al carrer?

No exactament. No vull fer la sensació que no sóc capaç de reconèixer mancances i insuficiències d’ICV. Hem d’entendre les coses que estan passant a Europa -davallada de la socialdemocràcia, amb la crisi s’ha deixat de parlar d’ecologia-, perquè és tot molt complex.

Vostès van tenir els anys del tripartit, per bastir una alternativa.

Algun dia es farà justícia al tripartit. No estàvem ni estem acostumats a la cultura de la coalició. Es van cometre errors, ho reconec, però algun dia es farà justícia al balanç de l’acció de govern del tripartit en un context de precrisi econòmica. Al PSC i a ERC els feia vergonya defensar el que havien fet, és una mica estrambòtic. Només ICV defensava el govern d’esquerres. Fa la sensació que es malfia de l’ambigüitat de Podem.

Sí, no m’agrada l’ambigüitat. Tanta ambigüitat perquè no se sàpiga si defenses un programa de dretes o d’esquerres... Podem està instal·lat en un poliedre polític i no se sap el que és. Tot i això, hi ha un component de regeneració que valoro molt positivament. Per a l’esquerra és temps de confluències, que és com es basteixen les alternatives.

Com està el Baix Llobregat?

És una societat que està patint molt socialment. L’emergència social és allà més contundent. És un reflex de la Catalunya complexa i diversa que tenim. Per entendre què és el país has de fer una immersió al Baix Llobregat.

Al final Eurovegas no hi va venir.

I n’estic molt satisfet. Em vaig sentir avergonyit de l’actitud del Govern. Feia pena. Eurovegas és l’especulació i la destrucció de l’ocupació de qualitat. Van fer xantatge al Govern. La crisi no ho justifica tot: quan hagués passat, ens hauríem quedat amb els casinos, el joc, la prostitució i les drogues per sempre.

Vostè era un dels 40 alcaldes imputats de la Federació de Municipis per cobrar sobresous.

Des d’un punt de vista jurídic, està tancat. Des del punt de vista ètic, és un debat que tenim obert. Cada càrrec públic ha de tenir un sou i prou.

Va anar a votar el 9-N?

Vaig votar sí-no.

Per tant, es deu sentir còmode amb la defensa de l’estat lliure associat que proposa ICV.

Sí. El partit ha fet un procés intern democràtic i necessari. Nosaltres som en un lloc complex que és vulnerable pels dos extrems. És el nostre espai.

¿Amb la independència no viuríem millor?

Es necessiten aliances i no es resol unilateralment.

Aliances a Espanya? Amb qui?

No sabem què passarà a la tardor. ¿Podrem proclamar la independència perquè tindrem l’aval d’Europa i del món?

Podem intentar tenir una majoria per la independència a les urnes.

Arribarem a fer un referèndum amb garanties democràtiques. El 27-S no és el plebiscit ni el referèndum.

La veu del poble