L’anàlisi d’Antoni Bassas: ‘Manifestar-se quan tens l’adversari a la presó’

"Per què haurien de manifestar-se diumenge si divendres el govern de Pedro Sánchez es va espantar i va dir que no hi hauria cap diàleg per parlar d’autodeterminació? La dreta espanyola continua tutelada per Aznar i el PSOE tutelat per Felipe González. O Sánchez mostra una mica de valentia, com quan deia “No és no”, o el diàleg no avançarà"

La manifestació va punxar, i no cal insistir-hi gaire: quan els tres partits d’ultradreta i dreta  nacionalista espanyola es passen una setmana incendiant les xarxes, ocupant els informatius de les televisions amigues, li diuen a Sánchez de traïdor en amunt, posen autobusos de franc i hi acaben anant 45.000 persones (encara que fossin el doble, 90.000) doncs ja es veu que no hi ha hagut cap efecte arrossegament, o sigui que per més que cridessin, com l’alcalde de Móstoles el 1808, “la pàtria està en perill”, la immensa majoria de dretes devia calcular que la pàtria ja la salvaran quan hi hagi eleccions, si de cas.

La triple dreta punxa i dona vida a Sánchez

Tota la manifestació estava basada en una gran mentida: era per Espanya? No, era perquè Casado i Rivera volen eleccions ara. Com es fa per treure gent al carrer si només es tracta de demanar eleccions? Creant l’espècie de mentida que Sánchez és un traïdor. I, per tant, el manifest que van llegir va ser tota una gran mentida, de dalt a baix, amb acusacions com ara que Sánchez va acceptar els 21 punts de Torra. Ara, el que va ser de veritat va ser la imatge de Casado, Rivera i Abascal compartint manifestació. Si el ministre Borrell estigués interessat en fer un vídeo de debò sobre l’Espanya real, podria editar aquestes imatges  i enviar-les aquest matí mateix a Angela Merkel i Emmanuel Macron perquè veiessin el ‘conservador’ Casado i el ‘liberal’ Rivera al costat de l’ultradretà Abascal. No crec que Merkel anés de manifestació amb l’extrema dreta. I ja sabem que el referent de Vox a França és Le Pen. Suposo que a casado i Rivera ja els està bé anar de bracet de la ultradreta perquè deuen pensar que, així, la deixen sense discurs, però aquesta foto els perseguirà per sempre. Potser per això Inés Arrimadas va perdre casualment l’avió i no va arribar a temps a Madrid. En canvi el que sí que va anar a Madrid va ser aquest gran paradigma de la coherència política que es diu Manuel Valls. Deu aspirar a recollir tot el vot barceloní amb bandera espanyola.

Sí, la mani va punxar, però podem preguntar-nos per què va punxar. La cosa és clara: perquè molts espanyols saben que, en el fons, Espanya no perilla: si tenen a favor el rei, l’exèrcit, el Tribunal Constitucional, els jutges, la Guàrdia Civil, les ambaixades, les televisions, les ràdios, els diaris... si fins i tot tenen el PSOE a favor, què pot sortir malament, si tenen nou polítics catalans a la presó?

Per què haurien de manifestar-se diumenge si divendres el govern de Pedro Sánchez es va espantar i va dir que no hi hauria cap diàleg per parlar d’autodeterminació? Però si ahir a la tarda, quan respirava alleugerit per la relativa escassa assistència s’exclamava dient com és que li deien traïdor a ell, que va donar suport a Rajoy en tot, inclòs el 155? Té un punt de lògica que només hi anessin els més hiperventilats.

Les lliçons de la setmana passada són dures: 1. Vox ha radicalitzat el PP i Ciutadans (els ha radicalitzat als ulls dels espanyols d’esquerres; a Catalunya ja sabem de fa temps que són dos partits nacionalistes). 2. La dreta espanyola continua tutelada per Aznar i el PSOE tutelat per Felipe González 3. Si a Sánchez li han dit traïdor fins i tot els seus, per haver acceptat tenir una relator en unes converses amb el govern de Catalunya, el pròxim ja serà demanar que ens enviïn l’exèrcit. O Sánchez mostra una mica de valentia, com quan deia “No és no”, o el diàleg no avançarà.

Un últim apunt a propòsit del que ha passat els últims dies. Ahir l’ARA va publicar una informació sobre les audiències dels informatius de televisió per comunitats autònomes. Mirin aquest mapa:

El carabassa és Antena 3, 7 comunitats. El blau cel és Tele 5, cinc comunitats, entre les quals Madrid. Televisió Espanyola, dues comunitats. Què queda: Euskal Telebista a Euskadi i TV3 a Catalunya. Per què es pensen que volen tancar TV3 o censurar-la amb un 155? Perquè, com hem dit tantes vegades, una televisió pública nacional és la prova de l’existència moderna d’una nació, d’un relat nacional diferent d’un altre. Sempre que aquesta tele pública nacional tingui audiència, com és el cas de TV3. Per això se la volen carregar. Per això i per poder-la substituir per una tele que faci portades com aquesta d’avui de La Razón: “Punxada de Sánchez”.

Llibertat per a tots els empresonats, per als processats, per als exiliats.