Les claus del dia, per Antoni Bassas (11/07/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. Un home ha mort aquesta nit a Barcelona víctima d’un atac amb arma blanca. L'home havia protagonitzat una baralla en un locutori a la cruïlla de Consell de Cent amb Entença. A banda de la víctima mortal, hi ha hagut una altra persona ferida greu, que a més ha quedat detinguda. 

2. Parlant de seguretat, per cert, els socialistes controlaran la nova tinència d’alcaldia, i és que Barcelona ja té govern municipal. Ahir el van presentar l’alcaldessa Colau i el primer tinent d’alcalde Collboni. Colau va definir el govern com “un govern de molt més que de coalició, un govern de 18 regidors i regidores, un govern fort, equilibrat, un govern cohesionat, que vol ser estable. Quan diem cohesionat és perquè, efectivament, ens hem esforçat molt perquè això no sigui el govern de dos partits sinó que sigui un únic govern, un únic govern que comparteix tots els temes de ciutat”. Collboni va afegir:"Efectivament, hi ha punts de vista que no són coincidents pel que fa a la qüestió nacional, però tenim els mecanismes previstos i acordats perquè expressem lliurement i coherentment les nostres posicions sempre amb l’objectiu de salvaguardar la governabilitat de la ciutat i la cohesió del govern municipal”.

Colau i Collboni: capítol dos

Entre les prioritats, la contaminació. Atenció perquè el carrer Aragó, tot, de punta a punta, perdrà un carril per als cotxes, i la via alliberada es convertirà en carril bus/taxi; i el carrer Mallorca també perdrà un carril per als cotxes entre la Meridiana i la Diagonal. 

Brussel·les exigeix a Barcelona i Madrid més mesures urgents contra la contaminació

3. Avui s’ha de constituir la Diputació de Barcelona, la Diba. Junts manté el pacte amb el PSC, de manera que l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, es convertirà en presidenta de la institució. Els dos partits sobiranistes, Junts i Esquerra, s’acusen mútuament de la crisi. A la sessió de control al Govern del Parlament, Sergi Sabrià va dir: “Ara tornem a tenir una bona oportunitat de demostrar que estem tots a l’altura, una oportunitat per enfortir totes les institucions del país, totes. Fem-ho! Perquè aquesta serà, també, la millor manera de combatre la repressió, oi, President?”. Torra, hi respon: “Si la repressió ens afecta a tots igual, si l'objectiu és per a tots els grups independentistes el mateix, avancem junts a tot arreu. Sembla que aquesta hauria de ser una de les màximes de l’independentisme. Estic amb vós, diputat, penso que hem de fer aquest esforç perquè la ciutadania s’ho mereix; és més, permeteu-me que lamenti i expressi la part de culpa que jo dec tenir en aquest moment que viu l’independentisme, però avancem junts”.

Per què és tan desitjada pels partits, la Diputació? Us recomanem la peça de Ruth Pérez Castro, que explica que només la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona tenen pressupostos més alts. El de la Diba és de 955 milions d’euros. 

L’editorial d’avui diu que la jugada del PSC a l’Ajuntament de Barcelona i la Diba és l’única jugada mestra que hi ha hagut.

4. El Govern demana la dimissió del ministre espanyol d’Exteriors Josep Borrell per “espionatge” a les delegacions de la Generalitat. De fet, avui 'Eldiario.es' revela que l’ambaixadora d’Espanya a Suïssa va escriure a Madrid: "Caldria  estudiar la possibilitat que el CNI nomenés un consell o agregat resident a Ginebra per la importància creixent dels interessos en joc en l’àmbit de l’anomenada Ginebra internacional".

5. Els alcaldes del Ripollès denuncien la deixadesa de la línia ferroviària R3. Consideren que Renfe la té en estat d’abandonament. Dimarts a la nit hi va descarrilar un tren, entre Planoles i la Molina.

6. Parlant de mobilitat, la justícia paralitza el mínim d’una hora en la contractació de VTC i el fa tornar a 15 minuts. De moment, els líders dels taxistes demanen calma als afiliats.

Suspès el límit de Colau a les VTC

7. I com va avançar ahir l’Àlex Gutiérrez, Mònica Terribas ha renovat al capdavant d’'El matí de Catalunya Ràdio'. Ho anunciarà aquest divendres, últim dia de la temporada. Serà el setè any de Terribas al capdavant del magazín matinal de la ràdio pública.

Mònica Terribas renova i tornarà al setembre al capdavant d''El matí de Catalunya Ràdio'

Torna a l' Ara Bon Dia.