Les claus del dia, per Antoni Bassas (22/07/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. A les 12 del migdia començarà el debat d’investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. La primera votació serà demà i cal majoria absoluta per guanyar-la. Si Sánchez la perdés, els diputats tornarien a votar dijous, i llavors només li caldria tenir més vots a favor que en contra.

2. A poques hores de l'inici del debat, el PSOE i Podem encara estan negociant amb total discreció el programa de govern i després hauran de negociar ministres i ministeris. Divendres Pablo Iglesias va renunciar a ser ministre. La número 2 de Podem, Irene Montero, aplana el camí: “Respondríem amb absoluta lleialtat als acords de govern als quals havíem arribat. Nosaltres no renunciarem a les nostres idees i crec que això no se li pot demanar a cap formació política, però serem lleials als acords de govern als quals arribem, completament lleials, i assumirem, a més, que la posició de lideratge li correspon al PSOE”.

L’oposició ja ha tornat a la seva vella i coneguda olor. Javier Maroto (PP): “500 anys d’història i tindrem un debat d’investidura en què la unitat territorial del nostre país estarà sotmesa a qüestió. Increïble. Espanya, 2019”.

3. A la portada de l’ARA hi trobareu el 'top manta' que s’estén per la costa. A Roses, per exemple, hi munten la parada 400 manters, i també hi ha molta presència a Cambrils o el Vendrell. Els ajuntaments exigeixen un pla global. 

4. Ara fa deu anys de l’incendi d’Horta de Sant Joan, en què van morir cinc bombers. L’acte de record es va celebrar ahir amb la presència del president Torra i sense que se sàpiga encara quan es jutjarà els dos piròmans confessos, entre altres raons perquè pel jutjat de Gandesa, en aquests deu anys, hi han passat tres jutges.

5. Manifestants i policia s’han tornat a enfrontar a Hong Kong en el setè diumenge de protesta. El moviment s’ha convertit ara en una reclamació de democràcia a l’illa. No us en perdeu l’article de l’activista i artista Ai Wei-Wei en què es pregunta si “¿podrà una població lliure evitar que una màquina autoritària l’absorbeixi?" "Un precedent com aquest -diu Wei-Wei- seria potser un punt d’inflexió per al món".

6. I als esports, Xavi Hernández va debutar ahir a Palamós com a entrenador dirigint un partit del seu equip, l’Al-Sadd (van empatar a 1). Al Madrid, Zidane ha demanat públicament a Bale que marxi.

Torna a l' Ara Bon Dia.