Les claus del dia, per Antoni Bassas (24/07/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. El PSOE i Unides Podem han de continuar avui les negociacions per formar un govern de coalició a Espanya. Ahir, a mitja sessió d’investidura, la vicepresidenta Calvo va sortir davant els mitjans per confirmar que continuarien negociant, amb una oferta de vicepresidència per al partit de Pablo Iglesias: “Ells van posar sobre la taula que era molt important que una persona seva, molt rellevant pel seu lideratge, tingués un rang de pes al govern. Això va ser acceptat. I, sobre les matèries, només haig de dir que s'està fent una oferta per fer política molt important, de manera molt respectable als perfils que representa el seu projecte polític. Hem anat amb aquest ànim des del primer moment i seguim aquí”.

2. Pedro Sánchez va perdre la primera votació de la investidura. Només van votar a favor els seus 123 diputats i el representant dels regionalistes de Cantàbria. Unides Podem anava a votar que no, però veient de les declaracions de Calvo es va abstenir, igual que el PNB. Esquerra i el PDECat van votar que no. Rufián, que va oferir l’abstenció en la votació de demà si hi ha pacte socialistes-Podem, va advertir a Sánchez que, per a les esquerres, unes noves eleccions seria com jugar amb foc. Rufián diu: “Qui cregui que, si tornem a cridar la gent a votar el 10 de novembre, distingiran entre nosaltres, entre noms, entre sigles o entre discursos, s'equivoca. S’equivoca o menteix. O potser porta massa temps en un despatx rodejat de gurus de la demoscòpia. Aquest plat trencat, senyor Sánchez, senyories d’Unides Podem, el pagarem tots”.

Sánchez respon: "Per tant, voluntat de diàleg, tota. Però, com comprendrà, dintre de la Constitució que ens hem atorgat, dintre de l’Estatut català que vostès s’han atorgat i, sense cap dubte, treballant per la convivència i la concòrdia”.

Laura Borràs va recordar a Sánchez que no ha fet ni ha aconseguit res del que va prometre quan va guanyar la moció de censura a Rajoy i que la inestabilitat política és el resultat de la repressió a Catalunya: “Suposo que així és com entenen vostès la política. En comptes de seduir, culpabilitzen. En comptes de pactar, prefereixen arraconar. I, en comptes de convèncer, prefereixen coaccionar. Democràcia 'made in Spain', democràcia en demolició”.

Sánchez replica: “Aquest és el problema de fons, senyories, que vostès s’han instal·lat en l’antipolítica. Que són inútils des del punt de vista parlamentari per defensar els drets, la prosperitat i el progrés del poble català”.

La pròxima votació al Congrés serà demà cap al migdia.

A la contraportada, Josep Ramoneda firma una claríssima anàlisi del que ha passat aquest dos dies al Congrés: “Veure Sánchez mendicant encara l’abstenció de la dreta (una abstenció a la qual ell es va negar –amb bon criteri– el 2016) era patètic. Com va ser sorprenent que arrenqués el seu discurs apel·lant a un pacte d’estat per canviar el sistema d’elecció del president. No era només un ridícul intent de culpar la llei d’un potencial fracàs seu, era la malenconia del bipartidisme i la il·lusió de tornar-hi. El Parlament es controlava millor des del monopoli corporatiu del poder del PP i el PSOE”.

3. I, posats en la recomanació d’articles, no es perdeu el del filòsof Ferran Sáez titulat "El règim del 78 i Pujol", en què separa el paper dels Cebrián, que van passar del falangisme al marxisme, del de Pujol.

4. Boris Johnson va ser escollit ahir nou líder dels conservadors britànics, de manera que avui es convertirà oficialment en primer ministre del Regne Unit, en substitució de Theresa May. Ha promès que el 31 d’octubre el Regne Unit deixarà de ser membre de la Unió Europea.

5. Us recomanem el reportatge de Laia Serós i Albert llimós sobre la Mina, on els Mossos i l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs han activat un pla de xoc antidrogues per frenar la delinqüència. A Barcelona, Ciutadans, el PP i Valls avalen el gir del govern de Colau en matèria de seguretat que lidera Albert Batlle.

6. A Economia, la primera empresa catalana de moda, Mango, torna a capgirar la seva cúpula. Segons ha pogut saber l’ARA, Violeta Andic, neboda del president de la companyia i impulsora de la línia de talles grans, i Carlos Costa, director d’operacions, han decidit plegar. Elisabet Escriche us en dona tots els detalls.

7. Previsions del Fons Monetari Internacional per a aquest 2019: Espanya creixerà un 2,3% (més del que van pronosticar al gener), molt més que cap altre país de l’eurozona. A Catalunya les exportacions han crescut al maig. 

8. A Esports, Natàlia Arroyo i Xavi Hernández Navarro treuen conclusions del primer partit de pretemporada del Barça (va perdre 1-2 davant el Chelsea). La crònica es titula “Griezmann i De Jong il·lusionen”.

Que tingueu un bon dimecres.

Torna a l' Ara Bon Dia.