El govern espanyol amenaça Bèlgica i revisió interna als Mossos: les claus del dia, amb Antoni Bassas (30/10/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. Aquest matí tothom comenta els resultats de l’enquesta del CIS. Dona fins a 150 escons al PSOE, que podria governar però pactant. La pega de l’enquesta és que es va fer just abans de la sentència i de l’exhumació de Franco, de manera que el dia 10 les intencions de vot poden haver canviat. 

2. El PSOE ha eliminat del seu programa electoral qualsevol referència a la plurinacionalitat, el federalisme o la millora d’autogovern a Catalunya.

3. Precisament ahir a la tarda va passar per l’ARA Gabriel Rufián. Esquerra guanyaria les eleccions a Catalunya amb algun diputat més i tot. El cap de llista dels republicans al Congrés, preguntat sobre si investirien Sánchez, va contestar això: “Estem disposats a dialogar amb qui sigui. Intentarem que hi hagi algú a la Moncloa. De fet, la promesa que teníem, el que vam fer al juliol i també en la investidura fallida del setembre, és avisar que el moment era aleshores. Que la tardor era un mal moment per fer política, per motius molt diferents però obvis. Ara, amb aquest Sánchez que l’única cosa que fa cada dia és amenaçar-nos, és molt difícil, molt complicat”.

Aquest migdia, a la una, entrevistarem Laura Borràs.

4. La consellera portaveu, Meritxell Budó, va anunciar ahir que ja havia començat la revisió més gran que els Mossos hagin fet mai d’un operatiu policial. Conclusió: “I que s’ha obert l’avaluació interna més gran que s’ha fet d’un operatiu. D’aquesta primera anàlisi deriven quinze actuacions concretes sota supervisió. Aquestes quinze actuacions poden acabar amb expedient, amb sanció o amb informació reservada”.

5. Ahir va ser el primer dia de vaga indefinida a les universitats en protesta per la sentència. Més enfrontaments entre estudiants que volien fer vaga i els que volien fer classe que no pas vaga.

6. La vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, va amenaçar ahir Bèlgica si no extradeix Puigdemont: “Des del govern d’Espanya no entendrem que l’estat belga no entregui els que estan fugits de la justícia espanyola, perquè entendrem que no és respectable que a una democràcia pleníssima com l’espanyola se li negui, després d’haver tingut la sentència del Tribunal Suprem, l’entrega davant la justícia dels que són allà. Arribat aquest moment, prendrem les nostres decisions, perquè no ho entendríem”.

Ahir la justícia belga va ajornar la vista per a l’extradició fins al 16 de de desembre.

La justícia belga ajorna fins al 16 de desembre la vista sobre l'extradició de Puigdemont

7. Parlant del paper de la justícia espanyola a Europa: el Tribunal Suprem va notificar ahir que anul·lava la sentència del jutge Marchena del 2008 que condemnava per desobediència el president del Parlament basc Juan Maria Atutxa. El Tribunal Europeu de Drets Humans va dictaminar el 2017 que el Suprem havia vulnerat el dret de defensa.

8. El Regne Unit anirà a eleccions el 12 de desembre. Quim Aranda explica des de Londres que els laboristes són clars favorits, i prou que ho necessiten, perquè Boris Johnson no podrà pactar amb ningú.

9. En plana econòmica, Leandre Ibar ens ha fet un mapa: Baix Llobregat, Garraf i Solsonès són les comarques que més van créixer el 2018. 

10. El Barça va golejar el Valladolid per 5-1, amb dos gols i dues assistències de Messi. L’ Espanyol juga avui a les vuit a Bilbao. 

11. I ahir es van anunciar els Premis Nacionals de Comunicació. Han estat distingits Merlí, Ramon Besa, el grup Segre, Crític, Cinto Niqui i Jaume Alemany. Felicitats als premiats.