WASHINGTON DIRECTE
Misc 25/03/2012

Si ets negre, no corris

Advertiment"Tu no saps el que és créixer sentint els teus pares dient-te: «Pel carrer no corris mai, es pensaran que t'escapes, i si portes algun objecte a les mans encara menys, perquè es pensaran que l'has robat»" Racisme Com si l'era dels drets civils no hagués passat, els joves negres nord-americans encara noten els prejudicis en la mirada dels blancs. I els blancs contesten

i
Antoni Bassas
3 min
Protesta a Sanford, Florida, per l'assassinat de l'adolescent Trayvon Martin.

La mort del noi de 17 anys Trayvon Martin a mans d'un veí que patrullava pel barri ha revifat les flames del conflicte latent. Demà farà un mes dels fets, i l'autor confés encara no ha sigut detingut, protegit per una llei aprovada fa set anys a Florida, i copiada en una vintena d'estats, que permet disparar fins i tot fora de casa en cas que hom se senti amenaçat. La comunitat negra es pregunta si la policia hauria reaccionat de manera tan garantista si el mort hagués estat un blanc.

Aquests dies, als webs, blancs i negres aprofiten l'anonimat dels comentaris en línia sense moderador per fer aflorar rancúnies, amb una agror que fa miques totes les anàlisis que el novembre del 2008 van saludar l'elecció de Barack Obama com l'inici de l'era postracial.

"En Trayvon -diu un- estava parlant pel mòbil amb la nòvia quan va sentir que el seguien. Ella li va dir que corregués. Però ell li va dir que no. O va recordar els consells dels seus pares de quan l'era dels drets civils, o va reaccionar amb massa orgull".

"Vinga -contesta un altre-, la raó per què la gent sospita dels negres és perquè… sorpresa! mireu les estadístiques de crims, de presons, de nens sense pare o de beneficència i veureu qui les encapçala… No sóc racista, tinc prejudicis basats en fets, que és molt diferent".

"Com a mare de nens de color, els he ensinistrat sobre com respondre si els para la policia o com reaccionar si hi ha gent que surt de l'ascensor perquè no volen pujar amb ells (sí, passa). És trist, però a mesura que es fan grans els haig de donar eines per sobreviure".

"El que heu de dir als vostres fills és que no vulguin ser rapers. Que es concentrin a treure bones notes i a vestir-se correctament. Vestir-se com un raper només et portarà problemes, siguis del color que siguis".

I continua un enfilall inacabable de retrets: que si els policies blancs discriminen, que si bandes de negres atemoreixen estudiants blancs.

Els Estats Units han recorregut un camí llarguíssim. El 1960 els avis d'Obama van rebre la visita d'un veí escandalitzat perquè havia vist la seva filla agafada de la mà d'un negre. Oprah Winfrey no ha oblidat la primera vegada que va veure una negra per la tele que no feia de minyona: va ser el 1964, quan Ed Sullivan va portar The Supremes a cantar en el seu xou: "Va ser el primer dia que vaig veure gent de color que portava joies. Recordo haver pensat: com? Una dona negra pot ser així de guapa?"

Eric Holder, equivalent del ministre de Justícia, l'home que ha ordenat la investigació federal dels fets de Florida, és negre, com el president. La discriminació positiva és a tot arreu, començant pels professors dels instituts, que procuren que sempre hi hagi un alumne de color amb paper de protagonista al musical de Nadal. I la correcció en el llenguatge fa que de la paraula negre se'n digui la paraula n , i que només els negres la puguin pronunciar en públic sense escàndol.

Les seqüeles de l'esclavitud

Però, d'altra banda, la taxa d'atur dels afroamericans dobla la dels blancs, i els blancs i, sobretot, els hispans (que ja han superat els afroamericans en renda) diuen en veu baixa allò de "és que només volen feines de vigilant per no haver d'aixecar el cul de la cadira". Més de la meitat dels negres sense batxillerat van a la presó alguna vegada a la vida. És aquesta la velocitat amb què s'esborren les seqüeles de l'esclavitud, legal fins fa 150 anys?

Però per sobre del conflicte racial, s'imposa una problema legal: la dificultat d'aplicar una llei d'autoprotecció que permet disparar primer i preguntar després. El governador de Florida que la va promulgar, Jeb Bush, s'ha afanyat a dir que aquesta llei no pot ser aplicada en aquest cas perquè no serveix per "caçar algú que se n'anava". La policia local de Sanford ho va interpretar exactament al revés.

stats