11/06/2011

Quan el temps és un desastre

2 min

WashingtonEls nord-americans no oblidaran aquesta primavera: el Mississippí s'ha desbordat a causa de les monumentals nevades de l'hivern, Texas passa per una sequera bíblica, a Arizona s'està cremant una superfície equivalent a la meitat de la província de Tarragona, els tornados de final de maig han causat 525 morts i pèrdues per valor de 7.000 milions d'euros, i la costa est ha estat batuda aquesta setmana per una onada de calor que ha fet tastar les delícies humides dels 100 graus Fahrenheit (37,8 ºC) a uns 60 milions de persones.

Abans d'ahir, els carrers de Washington eren un forn. No m'hauria estranyat gens si Abraham Lincoln hagués aparegut sense jaqueta, assegut allà al capdamunt del seu memorial. Costava respirar. El Post donava consells per evitar la deshidratació d'aquests que donen els sergents a la tropa. Com saber que has begut prou aigua? Si no tens ganes d'orinar almenys cada dues hores o l'orina no és clara, és que no es begut prou aigua.

Abans que m'ho preguntin, ja els dic que sí, que aquests són els tipus de fenòmens extrems que els científics han presentant com a conseqüència d'un canvi climàtic, però, alhora, ningú s'atreveix a establir una directa relació causa-efecte aquesta primavera. Ara, les estadístiques mostren que les temperatures màximes se superen el doble de vegades que les mínimes.

Un cert fatalisme i una emocionada crida a l'heroica resistència dels nord-americans acostuma a ser la resposta del president de torn quan ha d'anar a fer de consolador en cap al lloc de la devastació. Però cada vegada s'alcen més veus demanant que el president deixi de fer-se preguntes que no es poden respondre i miri d'atacar aquelles que comencen a tenir una resposta científica, en una paraula, que l'enorme conglomerat dels interessos politicocorporatius deixi de mirar cap a una altra banda o de finançar els heralds de la teoria negacionista i s'enfronti d'una vegada amb les creixents evidències del cavi climàtic.

Sobretot perquè el pitjor pot ser que encara hagi de venir: acaba de començar la temporada d'huracans i abans del setembre se n'esperen entre 3 i 6 amb vents superiors als 178 quilòmetres per hora. El fantasma del Katrina torna a rondar .

stats