07/10/2011

"Si pot ser, no escriguis de Jobs"

2 min

El repàs diari de les portades del món em va deixar ahir al matí una densa inquietud. Un malestar espès, fosc i pregon. El personatge principal de les primeres pàgines de la premsa dels Estats Units era el fundador i CEO d'Apple, amb titulars com " Cultural visionary ", " American pioneer ", " Legend ", " Changed how we live, work "… Les de la premsa espanyola se les enduia una duquessa que es va casar. Concretament en 88 de 131. Titulaven: " El alegre 'sí' de la duquesa " o " Cayetana lo celebra por rumbas ", etcètera. N'hi ha alguns que, al meu parer, perden una mica l'oremus, com un diari de Palència, amb P, que titula: " ¡Viva (sic) los novios! ", sobre una foto gairebé pòster de la parella, ella en plena dansa i ell, al costat, picant de mans. A Palència juguen fort. Bé.

Sí, ja sé que la mort del mític capità de la indústria digital es va saber a prop de les dues de la matinada d'aquí, amb les edicions tancades i barrades. Per tant, comparar diaris d'una banda i altra de l'Atlàntic seria demagògia. A més a més, allà no en saben res, de la duquessa. O sigui que no tinc intenció de comparar una premsa i l'altra (ara, consti que, malgrat tot, l'únic diari que va poder agafar la notícia de la mort de l'home es va estimar més deixar a la foto gran l'aristòcrata andalusa ballant rumbes i ventilar l'empresari nord-americà en una columna). Però no és per aquí que volia anar.

El que vull remarcar és una altra cosa. Les portades de la premsa -la tria d'esdeveniments que hi queda reflectida- componen cada dia un mapa de la geografia dels interessos de la gent benestant de cada país, de la gent que abans anomenaven "classes rectores" o "societat civil" i avui no sé pas com en diuen. El mapa d'ahir em va deixar rebregat. Per sort, a les webs el nostre heroi es va imposar la resta del dia. I avui al paper. Uf.

stats