ART

L’art catàrtic d’Alfons Borrell il·lumina els Amics del Liceu

L’associació l’ha triat perquè faci les obres d’art que inclouen en el seu llibre de la temporada 2019-2020

El pintor Alfons Borrell (Barcelona, 1931) assegura que treballa en silenci i que ha anat poques vegades al Liceu. “La música no m’agrada escoltar-la, sinó sentir-la”, afirma Borrell. Així, no és estrany que l’associació Amics del Liceu l’hagi triat perquè faci les obres d’art que inclouen en el seu llibre de la temporada 2019-2020: és un degà de l’art català contemporani, i la catarsi que experimenta fent les obres, sorgides del seu desig de “cridar”, es pot comparar amb la catarsi teatral de les òperes. Alfons Borrell, que sempre ha treballat al marge de modes i capelletes, ha fet 41 obres per als Amics del Liceu: 10 conjunts de quatre obres per a cadascuna de les òperes de la temporada i una altra obra per a la portada del llibre. La col·laboració té un element excepcional: aquesta vegada les obres estaran exposades al Foyer del Liceu fins al 4 de novembre, juntament amb tres teles que ha deixat en préstec la galeria de l’artista, la Joan Prats.

“Hi ha dues menes de pintors: els que pinten el que veuen i els que són ells mateixos pintura. Jo m’identifico amb aquests últims”, va dir l’artista amb motiu de la gran exposició que la Fundació Joan Miró li va dedicar fa quatre anys, i també va posar en relleu el poder que per a ell tenen els colors: “El color t’influeix, és una extensió de la persona, se’t fica a dins”.

5 colors de la natura

Borrell no va donar indicacions de quina peça corresponia a cadascuna de les òperes. Les obres tampoc tenen elements figuratius que permetin crear relacions immediates. Van ser els Amics del Liceu els que van associar les seves obres amb les òperes segons els cromatisme. En el cas de Turandot el groc imperial va ser clau per fer la tria i Aida està acompanyada per unes peces blaves perquè evoquen l’ús que els egipcis van fer del lapislàtzuli. “Treballo amb quatre colors extrets de la terra. Estic molt influenciat per la natura, les meves obres evoquen el paisatge”, explica l’artista. A vegades, com en el cas de les obres de la temporada del Liceu, fa servir un cinquè color, el rosa, per evocar la seva dona, Rosa.

  • Etiquetes