Misc 03/09/2019

L'òpera, els vampirs i els objectes surrealistes, protagonistes de la nova temporada del CaixaForum

La temporada arrencarà amb la primera exposició organitzada amb el Pompidou, sobre la fotografia de carrer

i
Antoni Ribas
3 min
'L'escala' d'Alexander Rotxenko

BarcelonaA la Fundació La Caixa programen els seus vuit CaixaForums amb sis línies temàtiques, que van des de l’arqueologia fins a l’art modern i contemporani, i també hi inclouen la fotografia, el cinema i l’arquitectura i el disseny. “Aquest model no té equivalent en cap equipament del país”, afirma la directora general adjunta de la fundació, Elisa Durán, que ahir va presentar la programació de la pròxima temporada del CaixaForum de Barcelona. També és extraordinari el pressupost de les exposicions. Malgrat que la institució no fa públic oficialment el cost específic de cada mostra, Elisa Durán apunta que el pressupost de cada exposició està “al voltant d’un milió d’euros”. El pressupost global que dediquen a cultura, ciència i educació és de 100 milions d’euros.

La fundació ja havia anunciat que es podrà veure la primera exposició realitzada amb el Centre Georges Pompidou, una mostra sobre la història de la fotografia de carrer, però la resta, de temàtiques tan diverses com l’òpera, els vampirs i el disseny surrealista, eren una incògnita fins ahir. La primera exposició de la temporada serà Òpera. Passió, poder i política (a partir del 19 de setembre). És una versió ampliada de l’exposició del Victoria and Albert Museum que inclou Barcelona, Albéniz i el Liceu en una experiència immersiva sobre la història de l’òpera a través de vuit ciutats, vuit compositors i vuit grans estrenes. S’hi podran veure 300 objectes, entre instuments, partitures, peces de vestuari o escenografia de dissenyadors com Gianni Versace i obres d’art de grans artistes com Édouard Manet, Edgar Degas, Ernst Ludwig Kirchner i Salvador Dalí. A Barcelona hi haurà pintures de Ramon Casas i una bomba Orsini com la de l’atemptat anarquista que va provocar 20 morts i desenes de ferits el 1893 al Liceu.

'Loie Fuller en la seva nova creació, 'Salomé'', litografia en color de Georges de Feure

Còmplices de més museus

Una de les característiques de l’aliança amb el Centre Georges Pompidou és que les exposicions inclouran artistes catalans i espanyols. Es podrà veure a la segona exposició de la temporada, Càmera i ciutat. La vida urbana en la fotografia i el cinema. Per primera vegada les obres de fotògrafs com Joan Colom, Manel Armengol, Pilar Aymerich, Francesc Català-Roca, Xavier Ribas i Jorge Ribalta dialogaran amb les de figures internacionals com Paul Strand, Cartier-Bresson, Robert Doisneau i Diane Arbus (des del 31 d’octubre). La Fundació Bancària La Caixa també porta a Barcelona mostres de grans museus internacionals amb els quals no té un acord de col·laboració, com ho és la tercera de la temporada, que és una producció del Vitra Design Museum. Objectes de desig. Surrealisme i disseny, 1924-2020 (febrer de 2020) inclou més de 280 peces, entre obres d’art i objectes d’artistes com Salvador Dalí, Björk, Marcel Duchamp i Meret Oppenheim, per endinsar-se en el trencament amb la funcionalitat dels objectes.

' Nosferatu el vampir', de Friedrich Wilhelm Murnau

Després de l’exposició de Velázquez de la temporada passada, el Museu del Prado tornarà al CaixaForum de Barcelona amb Art i mite. Els déus del Prado (abril de 2020): és la versió ampliada d’una exposició que la Fundació La Caixa ja ha portat per diverses ciutats d’arreu de l’Estat. “En aquesta exposició entenem la mitologia grecollatina com una part de la nostra identitat i uns valors compartits que configuren la cultura occidental”, explica el director de l’àrea de cultura de la fundació, Ignasi Miró. “El món hiperaccelerat en què vivim fa que aquests herois i deus perdin presència en el con junt de la societat –segueix Miró–. La voluntat de dur-los al CaixaForum és fer-los visibles i que el públic recuperi el contacte amb aquesta tradició”.

Làmpara 'Porca Miseria!', d'Ingo Mauer

L’última de les grans exposicions de la temporada, una producció de la Cinémathèque francesa, promet ser una de les més vistes de l’any: 'Vampirs. L’evolució del mite' (juliol de 2020) explica amb més de 400 peces la història d’aquesta criatura mítica, en la línia de la seva renovada popularitat: “Els vampirs tornen a tenir un moment dolç, amb sèries com 'True blood' i 'The originals'”, defensa Miró.

stats