Misc 26/05/2011

"La defensa de l'euro no pot dependre del tir al plat dels mercats"

Eleccions "Quan tens la Comissió, l'FMI i el BCE al clatell, tens la soga al coll i no pots fer gran cosa" Crisi "Sense una economia real forta, amb forta regulació, estem condemnats a obeir la histèria dels mercats Espanya "Li desitjo bona sort" Bloqueig de fronteres "Ha de tornar l'Europa de sempre"

i
Ariadna Trillas
3 min
Jorge Sampaio poc abans de l'entrevista al CCCB .

Quan, fa sis anys, Espanya i Turquia es van voler treure de la màniga un antídot contra el xoc de civilitzacions , la idea va ser acollida com una gran ingenuïtat. Avui, però, hi ha 125 estats i organitzacions al món que han fet seva la idea de teixir una Aliança de Civilitzacions entre Occident i el món musulmà, patrocinada per l'ONU. Ve a ser una gran plataforma mundial de diàleg i cooperació, que té com a objecte la creixent diversitat cultural i religiosa arreu, i també el canvi de signe d'unes relacions marcades des del l'11-S del 2001 per la desconfiança i la por. Jorge Sampaio, alt representant de l'ONU per a l'Aliança, assegura cofoi que el projecte "s'ha fet molt més gran del que pensàvem". El to de Sampaio es torna greu quan parla de Portugal, que va presidir del 1996 al 2006, a les portes d'unes eleccions i que ha estat intervingut per la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional (FMI). Avui, l'exdirigent socialista participa en la torbada Imaginari Democràtic i Globalització, al CCCB.

Veu decepció al món àrab per la resposta d'Occident a les revoltes?

Occident no té un gran prestigi. I ha de recuperar-lo. És essencial entendre que aquests països han fet un procés d'obertura, per si mateixos. I no hem de donar lliçons. L'Aliança de Civilitzacions és al mig, és punt de trobada. I és clau ajudar-los al desenvolupament econòmic.

Van prometre crear un fons per a l'ocupació al món àrab. S'ha fet?

S'ha de concretar i no es pot esperar. Sense ocupació, serà més difícil.

Pot tenir èxit l'Aliança sense resoldre el conflicte d'Israel i Palestina?

L'Aliança no comparteix la responsabilitat de les negociacions polítiques, però podem ajudar gent. Estem creant un seguit de Cafès del Diàleg on pots estar aquí parlant amb Amsterdam o Ramal·lah, posem per cas, sobre el cas egipci.

Ha afectat la mort de Bin Laden?

Som irreductibles pel que fa al terrorisme, però no és el que ens ocupa. Tenim moltes més coses en comú que no pas que ens separin. Cal combatre percepcions errònies que juguen sempre a la confrontació.

Hi ha líders europeus que veuen fracassada la multiculturalitat...

No es pot dir que la multiculturalitat s'ha acabat i punt. I després què fas, amb societats amb tantes cultures? El multiculturalisme permet que les diferents comunitats visquin unes al costat de les altres sense ponts. No queda més alternativa que un interculturalisme que passa per sentir-se tots part d'una mateixa realitat, sense exclusions.

Què n'opina del bloqueig fronterer a Europa per por a la immigració?

És terrible! Hem de discrepar. Ha de tornar la idea de l'Europa de sempre, la de la cohesió i la solidaritat, que vol dir un espai europeu comú. Cal una política d'immigració comuna, cal més Europa. Si no, deixarà d'existir com a entitat intel·lectual, social, econòmica o política.

Portugal ha après alguna lliçó del seu rescat? S'hagués pogut evitar?

Miri, sóc expresident de Portugal. Hi ha eleccions el 5 de juny i he de ser prudent. Caldria haver fet tot el possible per evitar arribar-hi. Anar més en compte amb el dèficit i el deute, i amb un aparell de l'estat massa gran.

Es va actuar tard, entenc.

Aquesta pregunta la respondran els electors. Tinc la meva opinió, però estant Espanya com està, no vull dir res que pugui ser malinterpretat. Jo hagués volgut evitar arribar aquí, però un cop aquí... miri, el que ve és molt dur. L'estratègia no és sinònim de creixement, sinó forta austeritat.

Cal revisar els plans de rescat?

Aquesta és una gran discussió ideològica. Si no renovem la idea d'una economia real forta, amb una forta regulació, estem condemnats a obeir la histèria dels mercats.

Les enquestes auguren un empat. Però importa gaire qui guanyi, si ha d'aplicar el mateix ajust pactat?

Aquest és el problema de la campanya. La gent està discutint sense tenir en compte que hi ha un pacte i que s'ha d'aplicar. M'inquieta.

Sortirem d'aquesta crisi amb menys estat del benestar?

Temo que sí. El socialisme democràtic s'ha de renovar i trobar alternatives. Però quan tens al clatell la Comissió Europea, l'FMI i el BCE, estàs amb la soga al coll i no pots fer gran cosa. Si no, no tens diners per fer res del que necessites. Ara tots els socialistes estem a la defensiva. Als que són a la meva esquerra els dic: vostès pot ser que tinguin raó, però no es pot alimentar la gent amb hipòtesis de treball. Cal fer-les, però porta temps. Ara no tenim munició.

Però és el fracàs de la política versus els mercats.

Absolutament. Això només pot canviar amb una regulació forta i amb una economia real, productiva i amb innovació, no financera. El G-20 no acaba d'anar per aquí.

Està en perill l'euro?

Jo estic preocupat. La defensa de l'euro ha de ser col·lectiva. No pot dependre del tir al plat dels mercats. Per mi, els eurobons serien l'única manera de fer front als mercats.

I a Espanya què li aconsella?

Res, res. Amistat i... bona sort.

stats