Efímers Tema del dia 03/06/2012

The United Banks of Europe i la sobirania minvant

i
Ariadna Trillas
2 min

Sembla gairebé impossible que fa tres mesos Mariano Rajoy gosés invocar "la sobirania nacional" per desafiar Brussel·les i els seus socis de la UE en anunciar un objectiu de dèficit del 5,8% per a enguany, en comptes del 4,4% previst, just després de firmar el pacte europeu que abraçava l'austeritat. Ahir, i amb Espanya a l'ull de l'huracà, a Sitges va demostrar haver après la lliçó: qualsevol prec d'ajuda als amics en disposició d'ajudar ha d'anar acompanyat de cessió de poder.

Espanya està en una posició de feblesa a Europa, però el fet de renunciar a parcel·les de sobirania en favor de la UE no hauria de llegir-se com un fracàs si s'entén que Europa es tracta, de fet, d'això. La proposta de Rajoy d'una autoritat fiscal europea que harmonitzi tots els pressupostos estatals i que gestioni tot el deute europeu, busca un agafador per a un euro que sembla penjar d'un fil, amb un ull a Grècia i l'altre a Espanya i a Itàlia. La idea no és totalment nova, però la manera en què la va formular ahir el president del govern espanyol va sonar a formalització d'una proposta seriosa. Hi juga en contra el temps. Canviar els tractats és un viacrucis conegut, feixuc, llarg, una bateria de ratificacions. Mentrestant, el malalt es dessagna.

En una setmana del tot negra (la borsa, l'escalada de la prima de risc, la fuga de capitals i la doble reprimenda del BCE i la Comissió Europea), on ens queda posar el focus és, potser, a la unió bancària europea, que té el suport del BCE i l'executiu de Brussel·les. Aquest invent permetria tres coses: 1. Centralitzar la supervisió financera. 2. Posar en comú a tot Europa el Fons de Garantia de Dipòsits -que garanteix els nostres estalvis fins a 100.000 euros i que ha estat costejant les últimes fusions/adjudicacions de bancs)-. 3. Ajudar amb diners europeus les entitats financeres amb problemes, rescatar-les sense rescatar els estats d'on fossin les entitats. Però, a canvi, hi hauria contrapartides. Òbviament.

Angela Merkel no n'ha volgut parlar en públic, però Der Spiegel publica que Berlín pressiona Espanya perquè truqui a la porta del fons de rescat, per si no se'n surt sola. Per una via o una altra, anem cap a una sobirania minvant.

stats