OPINIÓ

La FEHM, davant la nova legislatura que comença

Dia 4 de maig la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) va escollir nova direcció i presidenta, càrrec aquest darrer que ha recaigut no sense poca discussió en la persona d’Inmaculada de Benito, fins no fa gaire gerent de la institució i des de l’any passat vicepresidenta executiva. Malgrat que alguns hagin qüestionat que una persona tan identificada amb José Ramón Bauzá fos la persona idònia per a presidir la FEHM quan potser és un cavall perdedor, el cert és que ha estat elegida presidenta executiva.

Perquè així fos, ha calgut una modificació dels estatuts que possibilita que un professional hoteler no propietari pot ser president/a de la FEHM. En poques paraules, que a partir d’ara els propietaris de grans cadenes podran suggerir el nom de qualsevol director d’hotel de confiança per a presidir una institució fundada i pensada per a propietaris i explotadors hotelers. S’ignora si aquest detall ha passat per alt als empresaris del sector d’aquesta illa.

La nova directiva té diversos reptes, com a excel·lent assessoria jurídica defensora dels empresaris enfront de l’Administració, generador de reserves per als associats ja en funcionament, canal de notícies hoteleres i sobretot creador de sinergies empresarials entre empreses del sector i els seus afiliats. Tot encaminat a la consolidació d’un 'lobby' hoteler de talla no ja espanyol, sinó europeu.

Però malgrat la seva elecció i el seguiment del seu full de ruta en pro d’un grup de pressió potent, De Benito ha començat a ser conscient que la FEHM ja no és un instrument al servei d’un determinat partit: molts empresaris del sector comencen a veure amb molts bons ulls Ciutadans o fins i tot l’assenyada moderació d'Isabel Maria Oliver, portaveu d’Economia i Turisme del PSIB. Tot abans que Podemos i MÉS per Mallorca”, és a dir, l’ecotaxa.

És ben possible que alguns hotelers hagin fet evident el seu disgust amb el Partit Popular: ha estat el partit que ha incrementat l’IVA turístic, essent incapaç de regular els lloguers d’apartaments per a usos turístics com a Catalunya, on una administració nacionalista els tanca sense miraments.

Per tant, entra dins el raonable que sigui quin sigui el resultat, potser comencem a veure una FEHM amb un perfil més baix, centrada en l’empresa pròpiament dita, probablement oblidant altres temàtiques que poc ajuden el sector (TIL, sense anar més lluny ) i guardant les forces per a les properes negociacions amb el nou Executiu autonòmic.

Moltes gràcies.