EL VENTILADOR

Coke Bartrina: “La bellesa és qualsevol cosa que hagi registrat una emoció”

Es defineix sempre com mig fotògraf i mig fuster, però en els últims temps la fotografia ha guanyat la partida i ha acabat retratant cada segon que viatja pel món

Coke Bartrina es defineix sempre com mig fotògraf, mig fuster. Però, curiós i ambiciós, és conscient que en els últims temps la fotografia ha guanyat la partida, perquè ha acabat retratant cada segon que viatja pel món. La seva càmera té tants segells al passaport com ell i s’ha convertit en la seva gran aliada de viatge i professió.

3. Ídols i noves veus

¿Creus que les xarxes socials i les selfiesajudaran les noves generacions a fer fotos més bones? Com diria Agnès Varda, hi ha tres paraules molt importants en el nostre sector: inspiració, creació i compartir. Les xarxes socials són una bona manera de compartir la feina i promocionar-se. De fer millors fotos, no n’estic segur; cal buscar estils propis en què et sentis còmode. I quin creatiu poc conegut hauríem de començar a seguir? Robbie Whitehead i les seves il·lustracions. Finalment, amb quin creatiu, viu o mort, te n’aniries de vacances? Amb Picasso. Crec que devia ser ben entretingut a la Costa Blava. Cap dubte: unes vacances amb Picasso donarien per a molt bones fotos i, sobretot, millors històries.

1. Estiu i creativitat

Comencem parlant de les vacances, perquè tots les tenim al cap. Li pregunto per les vacances ideals, l’on, el qui i el perquè. Em diu que el més important és anar-hi amb la seva parella i la família, no agafar cap avió i estar a prop del mar. Que el mar, a més, és el lloc on va a refrescar les idees. M’hi identifico. Del tot. ¿I tens alguna rutina que estimuli la creativitat? Sortir al carrer i posar-te petits exercicis. Per exemple: fotografiar coses vermelles, coses rodones, coses petites. Els límits, sempre tan creatius.

Li llanço preguntes sense parar: com et definiries? Creatiu, curiós, enèrgic, tossut. Concentració o abstracció? Abstracció. Emoció o racionalitat? Racionalitat amb tocs d’emoció. ¿Quan arriba la inspiració, desconnectant o mentre es treballa? Treballant, sempre. La meva feina reclama molta disciplina. I com treballes millor? Depèn. Hi ha feines que requereixen equips de 40 persones i n’hi ha que com menys gent millor, per tal que les fotos respirin espontaneïtat. Per a tu, què és la bellesa? La bellesa és qualsevol cosa que tingui vida pròpia. Que hagi registrat alguna emoció.

2. Les seves fotos

Entrem en matèria, vull parlar de la seva obra: quin projecte teu creus que et defineix? Segurament el que vaig fer a l’Índia per a Carolina Herrera. I de quin estàs més orgullós? M’agraden molt les fotos que vaig fer per a Issey Miyake a Nazaré amb el surfista d’onades gegants Natxo González. Li pregunto quin lloc que encara no ha fotografiat vol que sigui el seu pròxim viatge. Tinc moltes ganes d’anar a Hawaii, Nova Zelanda i el Senegal, em diu. Segueix pensant en mars i oceans. Quan viatges fas moltes fotos, ¿i aquí? Faig més fotos viatjant, perquè la curiositat per les coses noves em desperta la inquietud i la inspiració. Però a Barcelona també m’agrada fer fotos del que passa al meu voltant. I què et dona més plaer, ¿fer la foto perfecta o crear un moble únic? Ara mateix els mobles els tinc una mica en standby. La fotografia avui m’ocupa pràcticament tot el temps. Espero que més endavant els objectes de fusta tornin a tenir més importància.