Misc 11/07/2013

Dídac Lee: "Jo creo el futur"

i
Bibiana Ballbè
3 min

Davant per davant. L'observo. Quiet. Fort. Atent. Expectant. Punt per punt: Qui ets, Dídac? Tinc una crisi d'identitat: ja no sé qui sóc -bromeja-. Ho fa seriós: costa desxifrar quan parla seriosament i quan no. Segueix: M'estic redescobrint. Seguim: Et presenten com un emprenedor d'origen asiàtic nascut a Figueres. Em dónes la versió no oficial? Jo sóc un Peter Pan: mantinc la il·lusió de quan era petit i em dedico a fer realitat els somnis. Fa una pausa, i deixa que jo avanci: Què és el millor de ser un nen petit? Empassa i es llança: La innocència; quan creixes t'inculquen la idea que les coses no poden ser, i un nen petit no sap que les coses no poden ser. La utopia, la innocència i la inconciència són claus per a la innovació. Si fóssim racionals i metòdics ningú hauria innovat mai.

IDEA 1. Té un nom que és una marca: Dídac Lee. En Kawasaki deia que ets diferent o ets barat. ¿Tu què ets? Diferent, clarament. Sóc el primer gironí d'una altra raça. Parlar pausat, sec, creïble. Com et marca això? TOT. Recordo sentir-me diferent i fora de joc, totalment desconnectat; jo em pensava que era tonto i lleig. ¿I la part positiva? Em sentia únic. I mai he tingut por de fer coses diferents: he entès que el que és normal no és necessàriament el que és correcte i que fer coses diferents no és dolent. ¿ Break it ? No. Jo no faig les coses per rebel·lia, les faig per intuïció. ¿L'autenticitat és la clau? No hi claus ni regles fixes, llevat d'una: tots la pifiem. I sabent això és important corregir ràpid, seguir fent coses, i gestionar l'ego: quan et creus invencible, és quan més dèbil ets.

IDEA 2. Quin és el teu millor defecte? Que sóc un pesat. ¿Insistent? Sí, molt. Perseverant, constant, obstinat. No desisteix; no deixa anar. Així ha arribat a crear 10 empreses d'èxit i a ser directiu del Barça. Si fossis un jugador, qui series? Iniesta: és collonut com a persona i com a jugador; és autèntic. Una superestrella, supernormal. ¿Amb qui més et quedes? Amb tots: amb el lideratge i la valentia de Puyol; la visió de joc del Xavi; el talent i les ganes de guanyar de Leo, i amb la dona del Piqué. Fa conya i segueix: No, em quedo amb la intel·ligència de Piqué; ho és molt. ¿S'ha de ser molt intel·ligent per ser un molt bon jugador de futbol? Per ser un bon jugador, s'ha de ser moltes coses. Silenci. I repregunta: Què fa de Leo el millor jugador del món? L'actitud: és altament competitiu; té totes les ganes del món de guanyar.

IDEA 3. Parlem d'ordre i aventura, tàctica i risc, harmonia i caos. I de l'equilibri perfecte per sortir a jugar i disfrutar. Què és la creativitat? Tenir una visió, crear un concepte temporal, preveure que mutarà i ser capaç de formar un equip, engrescar-lo, i que siguin independents de tu. Si vols arribar ràpid has d'anar sol, si vols arribar lluny has d'anar acompanyat. ¿I si vols arribar ràpid i lluny? Llavors has d'anar acompanyat de gent que pot anar sola. ¿Què és una idea? Una proposta. ¿Hi ha bones i males idees? No. Anar a sopar és una idea: Depèn de quan, on, amb qui i què costi farà d'aquesta idea un èxit o un fracàs. Res està escrit. Tot pot passar.

IDEA 4. Exòtic, directe i visionari: Cap on va el futur? La millor manera de preveure el futur és inventar-lo. ¿Tu ho fas? Sí, més que visualitzar-lo, intento crear-lo. Dóna'm una pista. El futur és social: el futur és de les persones amb el suport de la tecnologia. Estem en un punt d'inflexió brutal: treballar en xarxa ho canviarà tot. ¿Què hem de fer per sortir de la situació actual? No molestar: que la gent no molesti. No cal que tothom sigui emprenedor; però com a mínim, que no posi traves.

stats