04/04/2013

Giampaolo Morelli: "Ningú tria enamorar-se"

3 min
El Giampaolo coneix les tècniques de la seducció i les ha fet servir.

Seu segur. Cames obertes, confiança, aplom. Un punt de supèrbia. Bla, bla, bla: un italià guapo, seductor, i tots els altres tòpics també. Des del minut 1, l'entrevista es converteix en duel: a veure qui pot més. Un pols ajustat. Ens despertem més desconfiança que simpatia. Ens prenem les mides: control, barreres, tota la guàrdia. Hi ha coses que tria no contestar, i sovint contraataca amb preguntes. És un professional de la seducció: en coneix les tècniques i les ha fet servir. Totes. ¿Funciona la mentida per enamorar? Per enamorar no, per lligar sí. Diàleg ràpid, immediat, al gra. Però no fulminant. Què és més divertit, lligar o enamorar-se? Lligar és més divertit, enamorar-se dóna sentit a la vida. Quantes vegades t'has enamorat, tu? Tres, diu. I salta ràpid i fàcil: ¿I tu? No n'estic segura, dic. Deixa caure el cap, fa un mig somriure estudiat i diu: Jo diria que cap. Per què? Ho sé, es veu: ets tot protecció.

PAPALLONES I TÒPICS. Surfegem en la conversa: poca profunditat, totes les alertes. No esquivem mirades, però tampoc hi ha connexió. ¿Es pot triar enamorar-se? No; quan t'enamores, ja has fet tard: ja t'ha passat. ¿Ens enamorem per elecció o per atzar? L'enamorament de veritat, per sort, és únic: és pura màgia. Si no, seria molt banal. ¿Hi ha tècniques que valguin? Quan t'enamores és perquè has anat més enllà de les tècniques i les proteccions que ens posem per arribar a l'altra persona. ¿Hi ha la persona? Jo crec que sí: hi ha ànimes bessones; una, potser dues, a tot estirar. ¿Com la reconeixes? Són les mítiques papallones a la panxa. ¿Això no és un tòpic? No, diu, seriós. I segueix: Què et penses, que se sent al cor, al cap? Doncs no, aquestes coses se senten a la panxa. ¿Et pots enamorar dues vegades de la mateixa persona? No: després del desamor és impossible. ¿Per què ens desenamorem? Perquè es creix en línies diferents: s'acumulen les incomprensions i es talla la comunicació. Fa una pausa, canvia el to i diu en un italià molt clar: ¿Tu estàs fent la teva pròpia anàlisi, no?

PORS I FÒBIES. Filofòbia: por a enamorar-se. Existeix? Sí: hi ha gent que es protegeix tant que no es deixa portar. ¿Ho entens? Sí: enamorar-se vol dir posar la pròpia felicitat en mans d'una altra persona. ¿Val la pena el risc? Sí, segurament. Quan sortim dels generalismes i entrem en terreny personal, es mou en monosíl·labs: paraules claus, res més. ¿Has patit més o t'han fet patir més? Igual. ¿Has estimat més o t'han estimat més? Espero que en la mateixa mesura. Pura correcció i diplomàcia, seguim: ¿Hi ha lloc per a la infidelitat en l'amor? Si hi ha infidelitat, és que hi ha un problema. No vol dir que no estimis la persona, però sí que estàs adoptant una manera equivocada d'encarar una dificultat. ¿Has sigut un infidel, tu? No. ¿Segur? Sí. ¿Segur, segur? Bé, ho he estat; ara ja no. ¿Perdonaries una infidelitat? No, diu. I em rebota la pregunta: ¿I tu? Jo tampoc. Bé, perdonaria però no oblidaria.

COM UN BOIG O COM UN TONTO. S'agrada, i es nota. ¿Per poder estimar t'has d'estimar a tu mateix? Sí, és fonamental: els problemes neixen quan un no està bé amb ell mateix. ¿I per enamorar-se també s'ha d'estar enamorat d'un mateix? Això és una mica narcisista: es tracta d'estar en pau amb un mateix. ¿Del 0 al 10, quant t'estimes tu? A vegades 0, a vegades 10. ¿Enamorar-se com un boig o com un tonto? Com un boig. Quina és la bogeria més gran que has fet per amor? No m'agraden les bogeries, diu sec i tallant. ¿Que avorrit, no? Sí, molt, diu, burleta. ¿L'amor és avorrit? No: és avorrit el que pensa que s'han de fer bogeries per amor. Silenci i final: Ja, com jo, no?

stats