30/09/2011

Camerun, homofòbia i eleccions

2 min
Una marxa gai a Durban, Sud-àfrica, Al juliol.

En plena campanya electoral a Camerun, augmenta la repressió contra els homosexuals i l'estigma sobre aquest col·lectiu. No es tracta d'un fet aïllat, ja que no és la primera vegada que un país africà fa servir els homosexuals com a caps de turc sobre els quals es construeix un discurs populista i demagògic capaç d'enterbolir la campanya electoral i desviar el debat públic dels temes centrals de l'acció política. "És com si entregant els homosexuals a les masses volguessin calmar la còlera que la ciutadania té en contra del poder de l'Estat", opina a la premsa francesa el sociòleg camerunès Charles Gueboguo, resident als Estats Units i autor de nombrosos llibres sobre la comunitat homosexual.

L'advocada Alice N'Kom ha fet pública una carta oberta en què denuncia l'augment de la repressió i les detencions arbitràries d'homosexuals durant les últimes setmanes. Un dels detinguts, el Charles, va ser empresonat per haver enviat un missatge de text a un amic en què li declarava el seu amor. El Charles ha estat condemnat per aquest fet a tres anys de presó. N'Kom, que es queixa de ser una de "les poques advocades" del país disposades a defensar els homosexuals, diu que últimament hi ha hagut més d'una desena de detencions i que no para de rebre trucades per alertar-la sobre nous casos de violència homòfoba.

De 5 a 15 anys de presó

Actualment, Camerun castiga l'homosexualitat amb una pena màxima de 5 anys de presó -però s'està plantejant la possibilitat d'augmentar-la fins a 15 anys- i una multa de tres mil euros. Durant l'última campanya electoral, Uganda també va fer servir la repressió i el càstig en contra de l'homosexualitat com a element de propaganda. El govern de Museveni va prometre que enduriria la llei -que avui preveu la cadena perpètua- amb una nou decret que inclouria la pena de mort. La proposta va ser aturada, finalment, però el president del Parlament va deixar clar que la llei només s'havia frenat "de moment".

El discurs que es fa en diversos països africans servint-se dels homosexuals com a caps de turc dels problemes socials es construeix amb una barreja d'arguments i creences que combinen el malestar d'una tradició pròpia que no s'adapta a la vida d'avui -per exemple, explica Gueboguo, les lesbianes són atacades en alguns llocs de Sud-àfrica perquè es considera que la dona només pot ser el "receptacle del desig de l'home"- amb un discurs segons el qual l'homosexualitat està importada d'Occident i és una conducta "no africana". "Quan els polítics africans s'inventen aquest argumentari -diu el sociòleg-, és una manera de dir al poble que els occidentals ens ho han pres tot, però encara tenim els nostres propis valors".

Paul Biya, president de Camerun des de fa 29 anys, vol revalidar el càrrec en els comicis del 9 d'octubre, en què l'oposició -que protesta per la "muntanya d'irregularitats" en el cens electoral- no té cap possibilitat. El país, amb França i els Estats Units de socis principals, és un dels més corruptes d'Àfrica, i segons advertia el Crisis Group fa uns mesos, si el president desapareix -pateix una greu malaltia- la lluita pel poder podria degenerar en una guerra civil.

stats