CARRETERES SECUNDÀRIES
Misc 08/09/2013

Deu mil euros després de la missa dominical

i
Bru Rovira
3 min

En temps de crisi torna l'Espanya de Berlanga. Informen les agències que el president de la República del Congo -Congo Brazzaville-, Denis Sassou Nguesso, i la seva senyora han fet una curta estada al poble de Carratraca, a la serralada malaguenya de Ronda. La parella presidencial africana anava acompanyada d'un nombrós seguici i s'allotjaven al balneari de luxe de la localitat, famós per les seves aigües sulfuroses. Diumenge, la senyora de Sassou Nguesso, Antoinette, va sortir de l'hotel per anar a missa a l'església de Carratraca, detall que té certa importància perquè a la missa dominical també hi havia Francisco Florido, de 84 anys, que la va saludar.

Quan l'endemà el president i el seu seguici estaven a punt de deixar el poble, un grup de veïns els van anar a trobar per acomiadar-los i va ser aleshores quan la primera dama congolesa va entregar un sobre tancat a Francisco Florido indicant-li que se'n servís per "convidar el poble". La Cristina, la filla de don Francisco, pensa que li va donar el sobre al seu pare probablement perquè s'havien saludat a l'església o, en tot cas, perquè li va semblar que una persona d'edat seria la més adequada per portar a terme el seu encàrrec. El cas és que quan Francisco Florido va obrir el sobre, va veure que hi havia deu mil euros en metàl·lic i va decidir repartir-los ell mateix entre els veïns. De manera que, ajudat per la seva senyora, van instal·lar una taula davant de casa, van agafar el padró municipal i un llapis, i van convocar cada veí perquè anés a buscar la seva part de la propina africana, que, dividida entre els 800 habitants de Carratraca, toca a 12 euros per persona. "Una copica ", diu la Cristina.

Tres dies després que marxés la troupe presidencial, el 70% dels veïns ja havien passat per casa de don Francisco i havien estat convenientment registrats al padró de la democràcia popular distributiva. No sabem si a hores d'ara encara queden alguns diners per recollir, però, segons la filla de don Francisco, l'encàrrec del president congolès s'ha convertit en una feina força penosa. " Un buen marrón ", s'ha queixat una mica molesta.

És difícil imaginar què pensaria Sassou Nguesso si sabés que tres dies després de deixar Carratraca, don Francisco i senyora seguien repartint amb convicció apostòlica i paciència de formiga els 12 euros nominals. Probablement li estranyaria la miserable quantitat a què queda reduïda la seva propina de potentat universal rei del cel i la terra. Acostumat a robar a cabassos els diners que surten dels recursos naturals del seu país, acostumat a administrar-los per a ús privat sense cap vergonya, potser la pròxima vegada serà una mica més generós.

Un dels homes més corruptes

Els veïns de Carratraca deuen intuir que l'amic africà és un home ric, però probablement desconeixen que es tracta d'un dels homes més corruptes del continent. Entre les nombroses investigacions sobre comissions i blanqueig de diners pels seus afers amb grans companyies petroleres, s'investiga actualment un fosc assumpte a Suïssa amb una poderosa petrolera russa d'un dels camarades i amics de Putin.

També forma part d'una investigació de la justícia francesa sobre béns mal adquirits , el patrimoni de 24 cases, palaus i pisos comprats a França, així com 112 comptes bancaris. Tota aquesta corrupció, esclar, demana un poder despòtic, un exemple del qual ha emergit a París aquest estiu quan es va detenir el general Norbert Dabira, acusat de l'assassinat i tortura de 350 persones l'any 1999. Dabira, interrogat pel jutge, va sortir en llibertat provisional i ho va aprofitar per fugir en un vol cap a la Xina. Ningú s'ha interessat, de moment, per saber si els 12 euros per persona repartits a Carratraca s'han de declarar com a inversió de la marca Espanya o cotitzen a Hisenda com a ingressos suplementaris.

stats