16/06/2013

La segona mort de Mengele

4 min
El metge Josef Mengele era conegut com l'àngel de la mort pels seus experiments amb els presoners dels camps nazis.

Al final del carrer 13 de Mayo, a Nueva Germania, el Paraguai, hi queden les ruïnes d'una casa, la selva del que havia estat un jardí florit i les traces d'un pou tapiat. "Aquí -diu Julio Cárdenas- hi va viure Josef Mengele, l'àngel de la mort , durant deu anys". "La versió oficial és que Mengele va morir al Brasil ofegat mentre s'estava banyant en una platja..." "Parli amb el senyor Alfredo Stern, coneix tota la veritat", diu Julio Cárdenas.

Alfredo Stern és un home relativament jove, d'uns 70 anys. Té una petita botiga de queviures a la cantonada de la carretera on para l'autobús de Santa Rosa, i és un dels descendents del grup d'alemanys que van fundar Nueva Germania el 23 d'agost del 1887. "Abans que aquell grup de pioners decidissin establir-se en aquest magnífic indret, situat a la cruïlla dels rius Aguaray-mi i Jejuí -diu Stern-, van explorar tot el territori a cavall durant centenars de quilòmetres. Llavors només hi havia selva i animals. Els meus avis van arribar amb el segon grup. El primer grup és el que comandaven el doctor Nernhard Förster i Elizabeth Nietzsche, la germana del famós filòsof. Després de creuar l'Atlàntic amb un vaixell de vela, havies de navegar pel riu i fer el darrer tram a peu i cavall".

El líder d'aquesta aventura delirant i utòpica, el doctor Förster, era un professor de filosofia a la Universitat de Berlín que proclamava la superioritat de la raça ària. Cansat de la "decadència de la societat europea", va decidir començar una nova vida "purament alemanya" en un indret verge, allunyat del món.

"L'avi -recorda Stern- va venir sent un nen i aquí va conèixer la que seria la seva dona, una noia de la família del compositor Schubert. Tots ells tocaven nombrosos instruments, la guitarra, el piano, l'acordió, el violí. Fèiem uns concerts magnífics". Una de les germanes de l'àvia de Stern, també de la família Schubert, és la mare de Hans Fisher, de 92 anys, un dels supervivents de més edat d'aquella aventura que va acabar amb el suïcidi del doctor Förster, embargat pels deutes i les diferències amb les altres famílies. La germana de Nietzsche va tornar a Alemanya, on es convertiria en una fanàtica del Partit Nacionalsocialista. "Förster -recorda Fisher, assegut en una cadira de rodes al jardí d'una casa feta amb les seves pròpies mans- se'n va anar fins a San Bernardino i es va suïcidar a l'hotel, prenent una combinació de morfina i estricnina. Nosaltres ens vam haver d'espavilar tots sols".

Després de la derrota dels alemanys a la Segona Guerra Mundial, el govern dictatorial de Stroessner va obrir la porta als nazis que buscaven un refugi on amagar-se. Un d'aquests nazis era Josef Mengele, que va estar vivint entre l'Argentina, el Brasil i el Paraguai, on el 1959 el dictador Stroessner li va donar una cèdula d'identitat paraguaiana.

Canvi de nom

Segons Alfredo Stern, Mengele va viure a Nueva Germania amb el nom de Federico Ihls, i ell mateix el va alimentar durant una llarga temporada, fins que va començar a rebre diners.

"Stern és un cognom jueu", comento sorprès per aquesta relació. "Així és -respon Alfredo Stern-. No tots els alemanys que van fundar Nueva Germania convergien amb les idees de Förster. I una vegada aquí ja no ens podien matar".

Però deixem que el senyor Stern expliqui la seva versió sobre la mort de Mengele al Paraguai. "Un dia compro el setmanal Aquí -explica- i a la portada hi veig una foto i un titular: «Un alemany se suïcida tirant-se contra l'autobús número 30 a Asunción». Carai! Miro la foto i veig que és el meu veí, Federico Ihls. Com que no s'explica res més espero a la següent edició a veure si amplien la notícia, però no en diu ni una sola ratlla. «Quina cosa més estranya», penso. Al cap d'unes setmanes, el diari Abc informa de la possible mort de Mengele al Brasil, mentre s'estava banyant en una platja. Hi ha una foto antiga de Mengele. La miro amb sorpresa i no en tinc cap dubte: Mengele és Ihls! Aleshores m'adono de qui era realment el meu veí".

Segons Stern, Mengele-Ihls va arribar a Nueva Germania cap al 1973 i s'hi va estar fins al 1985, encara que a vegades marxava i tornava al cap d'un temps. Vivia sol, però tenia una relació amb una noia jove. Recorda Stern que Mengele-Ihls tenia petits atacs de bogeria i un dia va sortir al carrer cridant amb un ganivet a la mà. Només una vegada van comentar l'Holocaust. Stern havia llegit un llibre sobre Auschwitz i li va comentar horroritzat els crims de Mengele. Mengele-Ihls va contestar que "Mengele rebia ordres superiors" i no va comentar res més.

Els germans Cárdenas també estan convençuts que el doctor Mengele era l'home que vivia al final del carrer 13 de Mayo, davant de casa seva. "El meu pare, Juan Ramon Cárdenas -diu un dels fills-, li venia la carn i entrava sovint a casa seva. Mengele tenia un soterrani amb moltes armes. A vegades sortia a passejar amb un cavall. També venia a la matança del porc. Tenia un aparell elèctric per matar els porcs amb una descàrrega. El pare li feia encàrrecs. Cada mes anava al Banco Nacional del Fomento a cobrar una transferència que li enviaven a nom seu -Mengele li havia demanat aquest favor- des del Brasil. Mengele era molt ric. Un home estrany. No es deixava fotografiar. Gairebé no feia vida social".

La versió oficial sobre la mort de Mengele diu que és l'home que es va ofegar al Brasil. Quan al cap dels anys es va fer la prova d'ADN el resultat és que "podia ser Mengele" sense estar-ne segurs al 100%. Stern diu que ell sí que n'està segur. Al cent per cent: el seu veí Ihls era el doctor Mengele.

stats