Eduquem les criatures

HI HA UN LLIBRE DELICIÓS DE Natalia Ginzburg titulat Les petites virtuts (Àtic dels Llibres). Són textos preciosos, i el que dóna nom al volum parla de com educar les criatures. La proposta em sembla ideal per celebrar el Dia de la Infància en aquest diari tan ben il·lustrat, i imprescindible ara mateix, quan ens cal més ambició que pragmatisme per mirar d’arreglar el món, o almenys aturar-ne la decadència en valors essencials.

L’escriptora diu que no cal ensenyar a la canalla les petites virtuts sinó les grans. No l’estalvi, sinó la generositat i la indiferència cap als diners; no l’astúcia, sinó la franquesa i l’amor a la veritat; no la diplomàcia, sinó l’amor als altres; no el desig de l’èxit, sinó el desig del ser i del saber.

Voldríem que tinguessin aquestes virtuts tan nobles, esclar, però per art de màgia, perquè no ens hi dediquem, enfeinats com estem amb visions més utilitàries i decidint a quina edat cal introduir l’anglès o el piano.

Ginzburg troba que les petites virtuts creen una atmosfera que ens pot portar al cinisme i la por de viure. Per això ens convida a tenir el valor de considerar les grans virtuts com a fonament educatiu, perquè són fonamentals. No creu en els premis i càstigs, perquè la vida no tendeix a premiar les bones accions ni a castigar les dolentes, i perquè pensa que és millor ensenyar a estimar el bé i odiar el mal al marge de les conseqüències que tingui. Ens recorda que no podem demanar o esperar que les nostres criatures siguis uns genis o artistes o herois o sants, i que la nostra espera i paciència ha de contenir les possibilitats dels destins mes alts o els més modestos.

L’autora assegura que “l’única vertadera salut i riquesa dels humans és una vocació”. I que el naixement i desenvolupament d’una vocació requereix espai i silenci. “Si nosaltres tenim una vocació i no hem renegat d’ella o l’hem traït, podem ser-los útils en la recerca de la seva. Tenir nosaltres una vocació, conèixer-la, estimar-la i servir-la amb passió, perquè l’amor a la vida engendra amor a la vida”.