No tothom té la seva part de raó

TRUMP POSA l’Agència del Medi Ambient en mans d’un negacionista del canvi climàtic. El llop vigilant les ovelles. Acostumem-nos a llegir titulars que semblen una broma de mal gust però no ho són. Myron Ebell prové d’una organització finançada parcialment per la indústria del carbó, i ha sigut un dels principals opositors del pla de l’energia neta d’Obama.

El canvi climàtic va ser donat a conèixer des de certs postulats de to tremendista i apocalíptic, i aquest error fundacional l’han aprofitat grans lobis per patrocinar tota mena d’estudis que es burlen dels científics que alerten contra els perills.

Sent un tema tan vital i central, que porta al suïcidi col·lectiu, em decep que hagi entrat en la roda de moda, la que tot és opinable, que hi ha estudis per a tot. No és una creença: hi ha fets, hi ha evidències. Ni tan a prop del precipici ni en un tema on caldria escoltar la veu dels més ben preparats i formats hi ha espai per al pes dels fets per sobre de l’opinionitis i la subjectivitat. L’èxit del negacionisme és haver creat dubtes, haver ridiculitzat els que donen arguments i viure d’un discurs victimista i vergonyosament simple però que encaixa en la societat com una peça de puzle. Ve a dir que ecologistes (i feministes i altres defensors de causes igualitàries) són una colla d’amargats que no ens volen deixar ser feliços i atempten contra la nostra llibertat i el progrés i bla-bla-bla.

I ja ho veieu, rient rient arriben al poder. És un dels danys col·laterals d’una cultura binària dels mitjans, que construeix espectacles buscant el xoc entre el del sí i el del no, sense temps per als matisos, que no filtra la mentida i que acaba fent creure que tothom té la seva part de raó, inclosos estafadors, manipuladors a sou, cretins, desinformats i mala gent. Aquest altre clima, el mediàtic, és també una font de contaminació que ho embruta tot.