Publicitat
Publicitat

IAQUÍ

50 anys de feina de Rosa Sensat

ROSA SENSAT FA 50 ANYS. Demà entrevisto a l’ Ara Diumenge Jordi Cots, un dels seus fundadors. I avui celebrem aquest mig segle de feina dedicant el tema del dia a alguns centres que estan innovant.

És interessant i complex l’encàrrec que fem a l’escola, perquè per una banda ha de ser una institució estable, que garanteixi un món propi que doni igualtat d’oportunitats d’aprenentatge i, per l’altra, convé que sigui flexible i s’adapti als temps i als contextos. Fa mig segle l’escola es va transformar en uns anys decisius gràcies a un procés apassionant i vocacional de formació dels mestres, i gràcies a les noves escoles que apareixien. I Rosa Sensat era allà, al centre de tanta renovació pedagògica. I hi continua sent.

El que necessita ara l’escola és una altra transformació profunda, que molts centres estan iniciant, per adaptar-se a la transformació excepcional de la tecnologia. Els alumnes d’avui hauran de ser aprenents permanents, i el que cal més que mai és que aprenguin a aprendre. Vivim en un món connectat, on el més rellevant no són els aparells que ens hi porten, sinó que tot el coneixement és a l’abast de la punta del dit. I hem d’aprendre i ensenyar a navegar amb el nostre ditet sense perdre’ns, i traient el màxim profit de la interconnexió global. Metges, mestres i periodistes tenim un futur excel·lent. Si ens ho treballem, som més imprescindibles que mai. Però hem d’entendre que ja no tenim el monopoli del coneixement ni de la informació. Treballem amb persones saturades d’informació i amb tot a l’abast, que ens necessiten, però d’una altra manera, amb una altra actitud, en una altra missió. Reinventem-nos amb alegria.