Publicitat
Publicitat

DES DE LA CASTELLANA

La Bota d’Or no és un títol

Aquesta setmana hem pogut veure com Cristiano Ronaldo rebia un any més la Bota d’Or. Realment és un grandíssim jugador que no en va també ostenta el rècord de ser el màxim golejador de la història de la Champions amb 82 gols, 67 dels quals fets amb el Reial Madrid. I al club blanc és on ha guanyat tres de les quatre Botes d’Or que té en poder. De fet, és el màxim golejador també de la història del Madrid, i iguala el llegendari Raúl, amb 323 gols. I si ens poséssim més primmirats podríem dir que també té l’honor de tenir rècords com ser el jugador que ha fet més gols en una primera volta de la Lliga (28), el jugador que ha marcat en més partits consecutius de la Lliga (9 partits) o el jugador que ha marcat un pòquer de gols més ràpid en la història de la Lliga (24 minuts en el 9-1 al Granada).

Xifres estratosfèriques que demostren el seu talent i que és un magnífic rematador, però que, quan les traduïm a títols amb el Madrid, es redueixen a una Champions, una Lliga, dues Copes i després títols com un Mundial de Clubs, una Supercopa d’Europa i una d’Espanya. És a dir, en les sis temporades que porta al Madrid, tres s’ha quedat en blanc sense celebrar cap títol i una amb només una Copa del Rei. I en aquest mateix període el seu màxim rival individual (Messi) i col·lectiu (Barça) han aixecat dues Copes d’Europa, quatre Lligues, tres Copes del Rei, i títols menors com dos Mundials de Clubs (amb possibilitats d’un tercer d’aquí menys de dos mesos), tres Supercopes d’Europa i quatre d’Espanya.

I totes aquestes dades ens serveixen per valorar encara més el que significa Messi. L’argentí fa temps que ha entès que per guanyar Pilotes d’Or necessita guanyar títols amb el seu equip. I que si renuncia o, més ben dit, no s’obsessiona a guanyar premis individuals, l’èxit global també el beneficia a ell. I és que aquest és un dels trets diferencials que fan absurda la comparació que alguns volen mantenir entre l’argentí i el portuguès. Cristiano ha tingut la mala sort de coincidir amb el millor jugador de la història, que, a més de ser tan bo, és generós amb els seus companys. Això no impedeix que valorem l’extraordinària capacitat golejadora de Cristiano. Segurament millor que la de Messi, fins i tot tirant penals. Però la comparació perd tota la força quan t’adones que un fa guanyar tot un equip i fa millors tots els seus companys, mentre que l’altre només els necessita perquè l’ajudin a incrementar les seves xifres golejadores.