DES DE LA CASTELLANA

L'herència de José Mourinho

És una evidència que el Reial Madrid no ha començat amb bon peu la temporada. A la Lliga ja és a cinc punts dels líders i el seu joc deixa molts interrogants. L'ambient ha quedat enrarit, i els jugadors, viciats a entrar en polèmiques, protestes i queixes. I molts han aprofitat per dir que això és el que passa sempre que José Mourinho deixa un club. I no és ben bé així.

De fet, el que ha passat entre el portuguès i el Madrid és un cas únic a la seva carrera. Del Chelsea en va marxar amb una plantilla i una afició que l'adoraven, i poc després aquell equip va acabar guanyant la Lliga de Campions. Va deixar l'Inter després d'haver guanyat el triplet, estimat per tots els estaments: directius, vestidor i aficionats. I és cert que el club italià va passar una època dolenta, però més per culpa d'una plantilla ja molt gran i gastada i que s'havia de renovar que no pas pel llegat que Mourinho havia deixat.

Però al Madrid per primera vegada ha vist com es trencava aquesta unanimitat. Ha deixat el club dividit entre els defensors i els detractors: directius, vestidor i aficionats. Els tres estaments tenen veus divergents sobre Mourinho. I ara que les coses no han començat del tot correctes, uns el culpen a ell i d'altres desitgen que torni. ¿És realment Mourinho el culpable del que passa? Segurament Florentino Pérez n'és molt més responsable. Li va donar al portuguès tot el poder, i amb la seva marxa no l'ha restablert. Quan van fer fora Valdano, l'entrenador de Setúbal es va convertir en secretari tècnic i portaveu. Va marxar Mou i Florentino ha heretat aquestes funcions: ell va fitxar Carlo Ancelotti i Gareth Bale, i s'ha encarregat de parlar en diverses entrevistes quan feia molt temps que estava callat.

Un Ancelotti que s'ha trobat un president amb ganes de prendre decisions després de tres anys de cedir les funcions a un Mourinho que servia per parar els cops i que feia que alguns periodistes el fustiguessin a ell en lloc de fer-ho amb Florentino. I ara, sense el portuguès, hi ha foc obert contra el president, fins al punt que Florentino Pérez ha entrat a la guerra i ha retirat les promocions oficials del club a un grup editorial.

Es preveu un hivern llarg i dur a l'entorn madridista, perquè ara ja no només el Barça el supera, sinó també el seu rival de la ciutat. A Florentino, tal com van les coses, només el pot salvar que la piloteta entri sobretot a Europa. I ja no té Mourinho perquè culpi els àrbitres dels fracassos...