DES DE LA CASTELLANA

La hipocresia de la Pilota d'Or

Cada any per aquesta època comença el debat sobre qui es mereix la Pilota d'Or. I s'accentua en setmanes com aquestes en què no hi ha Lliga de Primera. I en els últims anys, en què Messi ha estat el protagonista clar guanyant-ne 4 de seguides, s'ha criticat la votació, els criteris i el sentit del mateix premi. Sobretot des de Madrid.

Però curiosament aquest any que Messi no ha estat tan brillant com en els anteriors i que Ronaldo ha començat amb un gran estat de forma, tornen a voler donar al premi el prestigi que li han tret en els últims anys. I engeguen una campanya perquè la Pilota d'Or d'aquest any recaigui en el portuguès. I es basen en els criteris que feien servir per criticar quan li donaven a Messi altres anys. De bojos.

Cristiano no ha guanyat cap títol aquesta temporada. Amb la seva selecció tot just ha d'anar a la repesca per intentar classificar-se per al Mundial del Brasil. Això sí, és el jugador que ha marcat més gols aquest 2013, n'ha fet 56. Curiós que quan això ho va fer Messi li van treure un Chitalu de sota la màniga...

Però no ens enganyem, el criteri de votació de la Pilota d'Or podria ser millor. Ningú dubta que Messi és el millor del món. Però aquest premi valora el paper d'un jugador en l'any natural. I en aquestes circumstàncies Ribéry ha estat millor, amb un tram final de la temporada passada espectacular i amb un inici de l'actual força bo. Però a l'hora de votar ho fa gent de diversos i exòtics països, i en el seu camp de visió hi ha els jugadors més mediàtics: Messi i Cristiano. I aquí perd força Ribéry. Per tant, no ens estranyem si d'aquí unes setmanes tornem a veure l'argentí i al portuguès en els llocs més elevats del podi.

I entre els dos jugadors, a l'hora de votar, hem de donar la raó a Blatter: Messi cau millor. No és guapo, ni xulo, ni superb. I transmet una imatge de senzillesa que fa que el capità d'Uganda o el seleccionador de Tailàndia, per exemple, el triïn per sobre de Cristiano. I ja està. No mirem fantasmes, ni manipulacions, ni coses rares. És un premi en què la gent de tot el món expressa qui creu que és el millor jugador durant l'any. I Messi, tot i que no estigui en el seu millor moment de forma, ha fet un any espectacular. Potser només superat per Ribéry, que ho ha guanyat absolutament tot. I estic convençut que, si no guanya, segur que Messi quedarà per sobre de Cristiano en vots. I ja hi serem una vegada més. A Madrid començaran la campanya de desprestigi d'un premi que envegen que no guanyi un jugador seu.