17/05/2013

El record de Mourinho

2 min
José Mourinho va deixar plantada la premsa i l'únic representant del Madrid que va comparèixer ahir va ser Sergio Ramos.

Sens dubte, per a un club com el Reial Madrid guanyar només una Copa del Rei no deixa un bon regust de boca a l'hora de fer el balanç de la temporada. Sobretot perquè, a més, l'excusa de donar una importància superlativa a aquest títol menor ja la van gastar fa un parell d'anys, quan en la final de Mestalla José Mourinho va guanyar la Copa al Barça de Pep Guardiola. Aquella la van qualificar com la millor final de la història i van celebrar-la a Cibeles en aquell fatídic accident en què a Sergio Ramos li va caure el trofeu i l'autocar el va atropellar. Era un bon inici per a l'era Mourinho. De fet, alguns atrevits deien, fent la comparativa, que el Dream Team de Johan Cruyff amb el Barça també va començar guanyant només una Copa al seu etern rival en la primera temporada.

Però després de tres anys ja es pot dir que l'etapa Mourinho no ha tingut èxit. I aquesta final d'avui és més una trampa que una altra cosa. Si la guanya el Madrid, estarà molt bé, però no farà oblidar que fa dotze anys que no arriba a una final europea, que el teu rival t'ha guanyat la Lliga, i de llarg, i que acaba una etapa i ha de començar un nou projecte.

En canvi, si la perd, la situació passa a ser de fracàs. L'Atlètic de Madrid fa 14 anys que no guanya als blancs. 14 anys. Són molts, moltíssims. Hi ha milers de nens matalassers que ja han fet la comunió que no han vist mai guanyar al seu rival històric. I milers més que ja són majors d'edat i no tenien gaire consciència de l'últim cop que va passar. Era el 1999, encara anàvem amb pessetes, i des de llavors, 24 derbis, amb 18 victòries blanques i 6 empats. I ara el destí els dóna una oportunitat d'or per treure's d'una estacada tots aquests anys: guanyar-los una final i al seu propi camp.

Serà l'últim partit important de Mourinho com a entrenador del Reial Madrid. I segurament el que marcarà com serà recordat a la història. Si guanya, es parlarà d'una etapa sense èxit en què va haver de lluitar contra el llegendari Barça de Guardiola, al qual li va esgarrapar un parell de títols. Si perd, no només no haurà guanyat la décima sinó que el seu veí li haurà guanyat un títol als morros. Si perd, haurà fracassat.

stats