Oferta de diàleg amb protecció policial a Blanquerna

"El 1714 hi va haver una guerra; avui podem posar els arguments sobre la taula i parlar-ne pacíficament". Ho va dir ahir a Madrid Francesc Homs en una rotllana informal durant la inauguració, al centre cultural Blanquerna, de l'exposició 1714, Memòria gràfica d'una guerra.

"Estem tenint un debat molt important i s'està desenvolupant democràticament, i això s'ha de posar en valor, perquè no ho fem prou sovint", havia afirmat el portaveu del govern català durant el seu parlament, uns minuts abans.

Entremig d'estampes al·legòriques de la derrota militar catalana, Homs es va esforçar per modular un discurs didàctic i conciliador però sense rebaixar les demandes de l'executiu i de les forces que li donen suport. Només "coneixent els fets" del passat es podrà "compartir un diagnòstic de la situació actual", un objectiu del qual, segons va lamentar, estem molt allunyats.

El cert és que l'oferta de diàleg la va haver de formular Homs sota la protecció d'una dotació policial d'una desena d'agents. A la memòria de la cinquantena d'assistents hi havia l'atac que va patir aquest centre en l'última Diada, quan uns ultres van agredir els assistents a l'acte i van llançar gas pebre, uns fets que es van saldar amb dotze detencions.

La voluntat que a Catalunya i a Espanya es comparteixi el diagnòstic polític sobre el conflicte actual, que "hauria de ser una prioritat", s'està saldant "en un desacord total sobre les causes del que ens està passant". I aquest allunyament, segons Homs, impossibilita un diàleg "amb contingut" sobre les possibles solucions polítiques. Potser com a mostra de la voluntat d'acostament, l'exposició recull un curiós gravat fet a Madrid el 1865 sota un títol solidari: " Quema el verdugo las libertades y privilegios de Cataluña ".

Només va trencar ahir el clima de concòrdia un avi de cabells esvalotats que va proclamar, en referència a Homs, que " este ministrillo tenía 10 años cuando se aprobó el Estatut, y no puede venir a darnos lecciones de historia ". I va començar a explicar, a qui volgués escoltar-lo, que la Guerra de Successió no va ser una guerra d'independència sinó un simple conflicte dinàstic. No va precisar, però, quina edat tenia ell quan van succeir els fets sobre els quals alliçonava.