08/12/2011

La família reial s'enfronta al seu pitjor malson de Nadal

2 min
Imatge de la manifestació que hi va haver dimarts a Madrid contra la monarquia i la Constitució.

MADRIDJa fa uns quants anys que la foto de la felicitació de Nadal de la família reial no acaba de sortir enfocada. Des del trucatge del 2005, en què un maldestre fotògraf va ajuntar un trencaclosques espaciotemporal impossible fins i tot per als de sang blava, no hi ha hagut un sol retrat nadalenc de tot el grup.

Deu ser per casualitat, però aquesta extinció de la tradició de la foto familiar nadalenca coincideix en el temps amb les activitats suposadament fraudulentes de l'Instituto Nóos d'Urdangarin i la infanta Cristina. Potser també és casualitat que aquest escàndol judicial hagi coincidit en el temps amb molts altres símptomes fins ara inèdits que alguna cosa està passant al si de la institució monàrquica.

L'actualitat oficiosa de murs endins del Palau de la Zarzuela cal interpretar-la llegint entre línies de les cròniques dels especialistes en la Casa del Rei. El 23 de novembre passat, Carmen Rigalt escrivia a El Mundo: "El rei està fart de la família i fuig a l'estranger amb les seves amistats. El rei ha perdut la paciència i nosaltres l'hem perdut a ell. Però el seu càrrec no prescriu, així que hauria de posar-se les piles de seguida. Si el rei està emprenyat, que es foti".

No es pot dir que hi hagués gaires eufemismes en aquestes frases. Però n'hi havia un de molt significatiu: "Les seves amistats".

També aquell dia, en una altra columna del mateix diari, Raúl del Pozo deixava caure una altra perla significativa: "[Un amic] Em pregunta sobre Espanya i sobre el rei. Li comento que a Don Joan Carles no li han posat l'ull morat ni l'esposa ni l'amant". El cercle es va tancant, cada cop la premsa s'atreveix més a posar per escrit el que tothom comenta a la Villa y Corte: el Rei té una amant que es diu Corina Sayn-Wittgenstein, que és alemanya, separada del príncep Casimir Sayn-Wittgenstein-Berleburg, que passa temporades instal·lada en una ala del Palau de la Zarzuela, i acompanya el monarca en la majoria de caceres que organitza al nord d'Europa.

Segons aquests rumors, ja fa mesos que el rei i la reina no es parlen i que la seva relació de parella s'ha extingit. Viuen sota el mateix sostre només per mantenir les formes. En altres circumstàncies, s'haurien divorciat. I segons els rumors el rei s'ho estaria plantejant molt seriosament. També des de l'ensurt de l'operació de pulmó del maig de l'any passat la possibilitat d'abdicar li ha passat pel cap.

Crisi matrimonial?

El riu dels rumors no havia sonat mai amb tanta força i amb tanta insistència. A la suposada crisi matrimonial dels reis, caldria afegir-hi les tensions ocasionades per la mala relació entre la princesa Letícia i la resta de la família, excepte el príncep Felip i la reina. En definitiva, una família que paga el preu de l'opacitat informativa que l'envolta, que no pot desmentir per no donar carta de naturalesa als rumors i que ja tampoc pot callar gaire si vol mantenir el seu statu quo. Però tampoc cal perdre de vista la procedència dels atacs més furibunds que estan rebent els Borbons: el diari El Mundo i el sector més retrògrad de la dreta espanyola. Què és el que encara no li perdona la carcúndia espanyola al rei?

stats