28/05/2013

La soledat de l'home encaparrat a criticar l'hereu

2 min

MadridHi havia un temps en què la FAES, la fundació del PP, era la gasolina ideològica que activava l'acció governamental. Ara continua sent gasolina, però utilitzada com a acceleradora del foc per incinerar la vida política en general, i la del president Mariano Rajoy en particular.

Per això Aznar, piròman del panorama polític espanyol des de la seva controvertida entrevista a Antena 3, va trobar a faltar segurament ahir, al Congrés, una representació més nodrida i de més qualitat del partit que, amb majoria absoluta, sustenta l'actual govern.

Aznar, president de la FAES, va presentar ahir els tres primers volums d'una col·lecció de biografies de polítics conservadors que edita aquesta fundació, dedicats a tres expresidents del govern espanyol: Antonio Cánovas, Francisco Silvela i Antonio Maura. I va tenir l'oportunitat de comprovar, si encara en tenia cap dubte, que ja està molt allunyat de l'acció de govern: els dirigents del partit i l'executiu estaven molt més pendents de la trobada entre Rajoy i els barons que havia de dilucidar la conveniència del dèficit a la carta que no pas d'ell.

Per fer costat a l'expresident Aznar, només van assistir a l'acte, com a màxima representació de l'executiu, dos secretaris d'estat: Jaime García-Legaz i José Luis Ayllón. També hi havia Alfonso Alonso, portaveu del grup popular, i Ignacio Astarloa, dirigent de la FAES repescat per Aznar quan Rajoy el va deixar a la intempèrie. Aznar no va comptar ni amb la companyia de la seva dona, Ana Botella, que era en un acte de suport als Jocs Olímpics de Madrid. En canvi, va haver de resistir estoicament la presència de Jesús Posada, president del Congrés i amfitrió de l'acte, que va dir fa poc sobre el possible retorn d'Aznar a la política que "hi ha coses que se'n van per no tornar".

La línia de la intervenció d'Aznar no ha variat substancialment d'ençà que, mirant als ulls a Gloria Lomana, directora d' Antena 3 Noticias , va demanar a l'executiu del PP una acció de govern decidida per sortir de la crisi. Ahir va apuntar altre cop a la Moncloa en recordar que el 2011, quan el PP va guanyar per majoria absoluta, els espanyols volien "unitat, reformes i modernitzar Espanya". I va instar els actuals governants a "no girar-se d'esquena a la història, sinó a fer-hi front" emprenent les reformes necessàries del sistema de la Transició.

Però la traca se la va reservar per al final. En una estudiada frase, més pròpia d'un discurs d'investidura o d'un tancament de campanya, el conservador va proclamar: "Jo no estic contra ningú; estic amb els espanyols, no més que ningú però com el que més". Els assistents van dedicar-li una llarga ovació, i l'acte es va cloure sense preguntes. "Suposo que pel que pogués passar", deia un convidat amb ganes de tertúlia.

stats