02/03/2012

Van Rompuy renova presidència

1 min

Ha estat un reconeixement a la grisor. Herman van Rompuy continuarà com a president permanent del Consell de la Unió Europea durant dos anys i mig més. Quan el van nomenar a finals del 2009 per un càrrec nou de trinca que algú havia volgut equiparar amb el d'un veritable president europeu, el líder dels Verds, Daniel Cohn-Bendit, va considerar que "Europa havia tocat fons". Conscient del seu perfil de desconegut en l'escena internacional, Van Rompuy li va contestar que "ningú està obligat a entusiasmar-se". "Potser d'aquí dos anys hi haurà més entusiasme sobre la meva persona", va prosseguir aleshores Van Rompuy. S'equivocava. El que hi ha són menys expectatives per aquest càrrec. Ahir no es va posar cap altre candidat sobre la taula.

Angela Merkel i Nicolas Sarkozy el van entronitzar ara fa dos anys i des d'aleshores han tingut el control total d'una UE en què Van Rompuy exerceix de coordinador. El president de Consell ha estat el "facilitador" d'aquesta unió d'estats que s'ha atorgat el poder absolut en la gestió -gens exitosa- de la crisi. Ara, a més, també se'l reforça amb la presidència de les cimeres de l'Eurozona que s'organitzaran dos cops l'any.

Fa dos anys els 27 van assegurar, satisfets, que escollir un polític belga, que havia navegat entre flamencs i valons, era garantia de comptar amb un home fet per al compromís. Però com havia reconegut molt abans un altre exprimer ministre de Bèlgica, Guy Verhofstadt, "un veritable compromís belga és un compromís que ningú entén".

stats