27/01/2011

Un diplomàtic fora de lloc

2 min

L' error d'Ahmad Masa'deh va ser creure's que la secretaria general de la Unió per la Mediterrània era com la secretaria general de l'ONU. Ni l'estatus ni la dimensió del càrrec ni el sou ni l'agenda política estaven a l'altura de les expectatives d'aquest diplomàtic jordà, difícil de satisfer. Ministre durant uns mesos del govern de Jordània i ambaixador del seu país a la Unió Europea i l'OTAN. Fill d'un antic ministre de Justícia, educat a Georgetown i amb bona entrada als cercles de la família reial jordana, Masa'deh va aterrar a Barcelona convençut que la seva rellevància donaria pes a la institució. Mesos de negociacions amb els governs català i espanyol sobre cases, salaris, servei i permisos per utilitzar l'entrada d'autoritats de l'aeroport frenaven la posada en marxa d'una secretaria que hauria de jugar un paper vital en la dinamització de projectes concrets que cohesionin i rellancin econòmicament el Mediterrani.

Masa'deh va arribar a la UpM com el candidat únic del grup àrab, acceptable pels israelians -per la seva procedència jordana- i sense ser el favorit dels francesos, però va ser escollit per consens. La crisi econòmica i les veus a favor de contenir al màxim el pressupost comunitari per als pròxims anys van acabar de limitar les aspiracions econòmiques d'aquesta Unió per la Mediterrània que, segons fonts pròximes a la institució, s'acaba de treure una "llosa" del damunt. Durant molts mesos, la diplomàcia espanyola va témer que una marxa precipitada de Masa'deh, just en l'arrencada del projecte, suposés un buit de poder que acabés posant en perill no només la UpM sinó la política mediterrània de la UE en general. Ara que el càrrec torna a estar vacant, cal voluntat política per actuar ràpidament. La UpM té la responsabilitat de no tornar-se a equivocar perquè d'això depèn salvar el projecte. No és un moment fàcil per als consensos a la Mediterrània, però cal escollir aviat un substitut amb ganes de treballar.

També les administracions catalanes i espanyoles poden aprendre d'aquest últim any i reajustar les expectatives dipositades en la secretaria que acull el Palau de Pedralbes. La capitalitat mediterrània de Barcelona no pot dependre únicament de l'èxit de la UpM.

stats