17/06/2012

Estem preparats per al daltabaix grec?

4 min
1 Triomf  Dels partits  Pro rescat i    Entesa amb la UE Estem preparats per al daltabaix grec? Grècia continua a l'euro i amb l'austeritat  2 Guanya l'esquerra de Syriza i Europa renegocia Grècia 
 Es queda a l'euro amb un nou acord Grècia planifica una sortida de l'euro   3 Victòria de Syriza i trencament del pacte Grècia 
 No pot formar govern 4 Grècia abandona l'euro  Sortida ordenada 5 Grècia 
 Es veu forçada a sortir 
 De l'euro El caos s'escampa 6 La sortida grega arrossega  Altres països

BARCELONAPels grecs aquestes són unes eleccions del tot o res. Per Europa també. Els conservadors de Nova Democràcia diuen que avui es decidirà si aquesta és la Grècia de l'euro o la del dracma. Per l'esquerra de Syriza, es tracta de començar de zero, trencant amb les polítiques d'austeritat imposades per Europa, que han ofegat el país. Brussel·les s'ho mira amb la respiració continguda. El país hel·lè decideix avui el futur econòmic i polític de la Unió Europea. Una UE que no s'ha mossegat la llengua a l'hora de dir als grecs quin resultat voldria d'aquestes eleccions. El que no és tan evident és si els Vint-i-set ja saben què faran si demà els truquen des d'Atenes demanant que cal renegociar les regles del joc.

"Si l'esquerra radical guanya -i no ho podem excloure- les conseqüències per a la unió monetària són imprevisibles", reconeixia aquesta setmana el president de l'Eurogrup, el primer ministre luxemburguès, Jean-Claude Juncker. Els grecs es debaten entre la indignació d'haver-se de sentir a dir des de fora què han de triar, i la por a l'escenari desconegut que tenen per endavant.

Durant tota la crisi econòmica i financera, la UE ha anat a remolc. Cada pas que ha fet ha arribat tard i ha quedat curt. Ara que Alemanya -i sobretot la seva opinió pública- es declaren cansats d'ajudar els veïns del sud, l'escenari d'una Grècia revoltant-se contra l'austeritat imposada a canvi del rescat fa tremolar alguns despatxos de Brussel·les.

De la urgència a la utopia

Autoritats monetàries de tot el món, amb el Banc Central Europeu al capdavant, es preparen per si avui els partits antiausteritat s'imposen clarament a les urnes gregues. Mario Draghi, el president del BCE, ha assegurat que l'entitat "està preparada" per garantir liquiditat "a tots els bancs que ho necessitin". Però l'oferta de Frankfurt només seria una mesura d'urgència per parar el cop. Les incògnites que presenta el nou escenari grec van molt més enllà. Cal preveure a quines concessions polítiques i econòmiques està disposada la UE, i quina voluntat negociadora tindrà el futur govern grec, sigui dels conservadors de Nova Democràcia o de l'esquerra de Syriza.

Des de Berlín, Angela Merkel continua aferrada a la seva idea d'unió política. Una transformació d'Europa que, tot i que és necessària, trigaria anys a concretar-se i que no preveu cap mesura urgent per a les pròximes setmanes. Amb la mateixa utopia, Alexis Tsipras, el líder de Syriza, promet que es pot deixar l'acord amb la UE en paper mullat, seguir dins l'euro i canviar de cop l'austeritat pel creixement. L'Europa de la crisi ha quedat atrapada en el laberint grec. Són els grecs els que avui decideixen el seu present i el de tota l'eurozona. Les conseqüències són imprevisibles. Dos anys llargs després del primer rescat, Europa no està preparada per al daltabaix.

1 Triomf dels partits pro rescat i entesa amb la UE

Grècia continua a l'euro i amb l'austeritat

L'escenari que vol la UE

La Unió Europea ha deixat de banda des de fa setmanes el llenguatge diplomàtic per demanar el vot a favor dels partits que han defensat el programa d'austeritat imposat per la UE, el Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu. Algunes enquestes donen una possible victòria als conservadors de Nova Democràcia, però, com ja va passar en les eleccions del 6 de maig, caldrà veure si els partits pro rescat són capaços de formar una majoria de govern.

2 Guanya l'esquerra de Syriza i Europa renegocia

Grècia es queda a l'euro amb un nou acord

L'escenari que vol Syriza

La coalició d'esquerres Syriza (que en grec vol dir Radical) ha estat la gran revelació d'aquestes eleccions. El seu líder, Alexis Tsipras, ha carregat contra les polítiques d'austeritat i ha assegurat que posarà punt final a l'acord internacional que escanya el país. Molts líders europeus, amb Angela Merkel al capdavant, han advertit contra una victòria de Syriza. Però la por de les conseqüències polítiques i econòmiques d'un trencament amb Grècia, podria forçar la Unió Europea a renegociar les condicions del rescat. Fins ara no hi ha hagut cap contacte oficial amb Syriza.

3 Victòria de Syriza i trencament del pacte

Grècia abandona l'euro

L'escenari del desacord

En el míting de tancament de campanya, Alexis Tsipras, el líder de Syriza, va assegurar que dilluns l'acord pel rescat de Grècia quedarà anul·lat i la Unió Europea no tindrà més remei que renegociar. Fins ara, Brussel·les no ha volgut fer cap concessió que impliqui un pas enrere en l'austeritat perquè diu que no volen establir cap precedent. Syriza sempre ha defensat la continuïtat de Grècia dins l'euro, però la falta d'acord podria forçar una sortida de la unió monetària.

4 Grècia no pot formar govern

Grècia es veu forçada a sortir de l'euro

Escenari de bloqueig

Com va passar el 6 de maig, Grècia es podria veure abocada al bloqueig polític si no s'aconsegueix cap majoria suficient per formar govern. El buit de poder a Atenes debilitaria encara més l'economia, i un nou executiu tecnocràtic ho tindria difícil per governar un país tan polaritzat. La UE podria deixar caure Grècia.

5 Sortida ordenada

Grècia planifica una sortida de l'euro

Un escenari sense precedents

L'eurozona no va preveure mai que un dels seus membres podria marxar del club. Per organitzar una sortida ordenada de Grècia de la moneda única caldria temps, la intervenció directa del BCE sostenint altres economies tocades de l'euro, restriccions de capital, i l'acord dels creditors per acceptar l'impagament del deute.

6 El caos s'escampa

La sortida grega arrossega altres països

L'escenari de la por

La sortida de Grècia de l'euro podria desencadenar l'efecte contagi en altres economies que ja han hagut de recórrer al rescat europeu. Fins ara, Brussel·les ha estat incapaç de trobar un tallafoc potent a la crisi del deute, i l'economia grega, que suposa un 2% del PIB de la UE, ha posat en risc l'estabilitat de tota la unió monetària. Si l'eurozona no aïlla els membres més dèbils dels efectes dels mercats, la sortida podria ser caòtica.

stats