Opinió 04/02/2014

Ens fa falta més autoestima

Catalina Serra
3 min

Ben bé al rovell de l'ou. Al costat de la Rambla i camí del Macba i el CCCB, en un raconet de la plaça de Vicent Martorell, que fou un reconegut cartògraf, hi trobam el nou Espai Mallorca. A les parets, poemes, articles, fotografies i cartes de Bartomeu Rosselló-Pòrcel, el seu vessant més polític. Un lloc gens folklòric, sinó combatiu, modern, obert no sols a mostrar el que ve de l'illa, sinó tot tipus de cultura, també la social; un espai de reflexió i debat. A final de mes, els dimecres 12, 19 i 26, hi haurà un cicle sobre 'Política, corrupció i justícia'. Molt nostre tot. Hi participaran juristes catalans com Albert Batlle, el fiscal anticorrupció de Catalunya, Jordi Seguí, Santiago Vidal i Josep Niubó. "Vàrem intentar que vingués el jutge Castro, però molt amablement ens va contestar que no tenia temps", explica Jaume Reus, el responsable de la programació de l'espai.

COM HA ANAT L'ATERRATGE? Jaume Reus, 47 anys i un fill que ja vola sol, va arribar a Barcelona a finals d'agost després de guanyar el concurs organitzat per l'Associació Crits i Renous (242 socis ja) per fer-se càrrec de la programació del nou Espai Mallorca. "Mai havia viscut ni estudiat a Barcelona, però m'he tirat a la piscina i hem començat a rodar molt aviat, em diuen que m'he fet molt ràpid amb la ciutat", explica. "L'acceptació aquí de les nostres pospostes per part dels professionals i les institucions culturals ha estat bona, bastant més de la que rebia a Mallorca". Després d'estudiar història de l'art a la UIB i fer el doctorat amb una tesi sobre Miró, molt recomanable i accessible a la web, Reus es va especialitzar en art contemporani i va treballar un temps a la UIB, va estar de free-lance, va treballar a la Miró i a Es Baluard, "però sempre fent substitucions; a l'illa no hi veia sortida". Ho té clar. "La preparació que es demana a Barcelona per ocupar un alt càrrec en l'àmbit cultural és més elevada que la que tenim a Mallorca; basta veure la consellera, els responsables de Cultura de l'Ajuntament o el Consell, o alguns directors d'institucions culturals. La política fa estralls a la cultura balear. I tant és el partit, perquè tots acaben volent posar-hi els seus. No militar en un partit o no estar a prop d'algun cercle polític acaba passant factura. És molt trist i decebedor. Per això estar aquí em permet agafar una mica d'oxigen".

QUÈ ET FA RECUPERAR LA IL·LUSIÓ? "Hi ha hagut moviments, com els dels mestres, que me l'han feta recuperar. Crec que, en general, tots ens fiam més de les associacions cíviques, del seu criteri, que no del que diuen els polítics". El regnat dels partits, creu, s'ha d'acabar. "Els partits s'han apoderat de les institucions i de la cultura a través de les subvencions, i això ha estat letal perquè, encara que hi pugui haver excepcions individuals, el que volen els partits, tots, són ovelles que vagin on ells volen". Sembla confiat: "El segle XXI és el de l'apoderament ciutadà. A l'Espai Mallorca volem fer xarxa i ens hem associat al GOB i tenim contactes amb l'OCB, l'Associació de Docents i d'altres entitats més silencioses. És el moment de fer xarxa i d'ajuntar-se amb gent que comparteix uns mateixos principis amb independència i criteri. La societat mallorquina necessita referents d'honestedat i de bona gent. I aquestes associacions haurien de tenir més autoestima, perquè a força de rebre cops la perden. Són els referents i ho han de reivindicar".

stats