Opinió 13/05/2014

El pas de curar a cuidar

Catalina Serra
3 min

La coa de famílies amb cotxets que esperen al seu estand és de les llargues. Els ofereixen un petit obsequi a canvi de les seves dades per crear un mailing amb el qual poder-los informar de les ofertes i dels consells sobre la criança que ofereix la seva farmàcia, situada al passeig de Sant Joan de Barcelona, a través de la seva web farmaciasoler.com. Josep Lluís (Porreres, 1974) i la seva germana Cati Soler (Porreres, 1978) no es perden detall. Mentre ell m’atén, amable, prenent un cafè a fora, ella continua aconsellant clients, controlant i vigilant l’estand de la fira Bebés&Mamás, que s’ha celebrat aquest cap de setmana a la Fira de Barcelona.

DOS GERMANS FARMACÈUTICS? De pares pagesos, Pep Lluís i Cati Soler estan acostumats a la feina dura i, de fet, s’han passat tots els estius mentre estudiaven fent feina a foravila a les finques de fruiters de la família. “Jo volia estudiar d’enginyer agrònom perquè m’agrada molt el camp, però al final em vaig passar a farmàcia encara no sé ben bé per què. I Cati volia estudiar Ciències de la Mar, però aquí sí que el pare li va dir que abans acabàs una altra carrera més profitosa i després ja ho veurien...”, explica Josep Lluís. Els dos són tastaolletes i, a més, es varen treure el màster d’ortopèdia i Cati va estudiar també enologia. “Quan vaig acabar la carrera, vaig tornar a Mallorca i hi vaig estar quatre anys fent feina a diverses farmàcies. Em va agradar i després vàrem mirar de trobar una farmàcia. A Mallorca no trobàrem res perquè els preus eren desorbitats o no ens agradava el que trobàvem, i així vam acabar a Barcelona, comprant la mateixa farmàcia on anàvem d’estudiants perquè la teníem a prop de casa”, explica Soler. D’això fa 11 anys i d’aquella farmàcia amb tres empleats en un local de 150 metres quadrats, la major part magatzem, han passat a un negoci que dobla la superfície -es varen quedar el local del costat- que dóna feina a 19 persones i que s’ha especialitzat en tot tipus de serveis complementaris, com dietètica, estètica i ortopèdia.

COM US HEU REINVENTAT? “Abans les farmàcies eren només per a la gent malalta, però nosaltres la tenim enfocada a la gent que senzillament es vol cuidar”, comenta. “Ens hem reinventat per tal de no dependre del client morós, que en aquest cas és l’administració. Les farmàcies solen tenir un 80% del negoci centrat en l’assegurança, però en el nostre cas el 90% és venda lliure i només un 10% és Seguretat Social, i això que en tenim molta...”. Tenen obert 13 hores els 365 dies de l’any -“els dinars de Nadal els feim a la farmàcia...”-, i ell i la seva germana es reparteixen la feina de manera que sempre n’hi ha un dels dos al negoci. “Els nostres empleats són col·laboradors, s’hi impliquen, tenen comissions per venda i estan motivats”, afegeix.

QUAN ANAU A MALLORCA? “Solem anar-hi un cop al mes, i ara que la meva germana ha tingut un fill i n’espera un altre, encara més. De fet, ella sí que s’està pensant tornar-hi...”, comenta Josep Lluís. Ella ho confirma: “Voldria tornar-hi perquè m’agrada més l’ambient de Mallorca, hi tenc la família i també els millors amics; tot d’una que pugui ho faré.”. El germà, en canvi, de moment queda. “Tenc clar on és ca nostra, però de moment no m’ho plantej. El ritme de Mallorca no és el d’aquí, i no vull dir que m’avorriria, però...”.

stats