MEMÒRIA HISTÒRICA
Misc 13/03/2014

Una revisió del primer Candel

L’Ajuntament de Barcelona recopila els articles anteriors a ‘Els altres catalans’

i
Catalina Serra
2 min

BarcelonaPaco Candel va publicar el 1958 un article a la revista La Jirafa titulat Los otros catalanes. Feia un any de l’escàndol de Donde la ciudad cambia de nombre -els veïns de Can Tunis que sortien a la novel·la amb el seu nom real van voler apallissar-lo- i en faltaven sis perquè aquell article, ampliat i en català, es convertís en un llibre de referència en el debat sobre la immigració a Catalunya.

“Jo sóc un dels altres catalans”, explicava ahir el periodista Eugeni Madueño en la presentació ahir al Saló de Cent del llibre Candel i Barcelona. La ciutat dels altres catalans 1958-1964, del qual ell ha estat el coordinador i que edita l’Ajuntament de Barcelona. “Quan es va publicar aquell article jo tenia sis anys i vivia en un poble de Còrdova, i l’estiu del 1962, amb aquell tren que allà anomenàvem El catalán i aquí El sevillano, vam arribar a l’estació de França i ens vam instal·lar al Fondo, un barri on el 1964 només hi havia tres famílies catalanes”. Candel, amb els seus articles i llibres a través dels quals mostrava les dures condicions de vida d’aquells immigrants que volien arrelar-se, va ser, segons Madueño, “un pioner de la integració entre la gent que venia de fora i la d’aquí”. No ha estat, va recordar el periodista, un camí fàcil, “perquè durant aquests 50 anys hi ha hagut molts intents de separar-nos i encara avui continuen amb la mateixa obsessió de crear dues comunitats enfrontades, però som una societat d’integració i, malgrat les amenaces, com deia Candel, la terra mana”.

El llibre, una delícia de la història del periodisme, recupera un conjunt de 16 articles que Candel va escriure per a revistes com Destino, Solidaridad Nacional, Serra d’Or i Canigó entre el 1958 i el 1965. En aquests articles introduïa elements de crítica social a temes suposadament costumistes sobre la vida del Mercat del Born, les sortides a les Planes o l’ambient de la desapareguda platja de Can Tunis. Els articles, recopilats per Néstor Bogajo, s’acompanyen de les fotografies originals de Rafael Dimas -recuperades de les publicacions perquè els negatius s’han perdut- i de documents i retalls de la vida de l’escriptor d’origen valencià mort el 2007 als 82 anys.

“A molts periodistes Candel ens va incentivar a fer un periodisme crític, a aprofitar els espais de llibertat de la dictadura i a crear consciència social”, va senyalar Pere Baltà, president de la Fundació Paco Candel. “Desitjo que la nova generació de periodistes mantinguin ara aquest esperit”. Per l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, “el concepte d’integració que va introduir Candel va influir en la cultura social i política del país en els primers anys de democràcia, i ha continuant fent-ho fins avui”. De fet, va senyalar Trias,“ Els altres catalans no està obsolet i en llegir-lo després de 50 anys sorprèn per la seva actualitat i clarividència”.

stats