06/04/2013

Albert Forns

2 min

El periodista Albert Forns és present aquestes setmanes a les seccions de cultura per Albert Serra. La novel·la, no el cineasta (Empúries), guanyadora del Premi Documenta. D'aquest llibre se n'ha dit de tot i més, per això aquest Secret tractarà de l'altre llibre que Forns acaba de publicar, el poemari Ultracolors (LaBreu).

Ultracolors és fruit de l'any i mig que Forns va estar a l'atur després que l'acomiadessin del diari digital on treballava. L'autor va aprofitar el temps de reflexió per tancar-se a la biblioteca del Macba i estudiar monografies i catàlegs. "Són llibres que costaria molts diners comprar. A la biblioteca del Macba s'hi està molt bé. És a l'última planta. És molt privada, normalment hi ha quatre persones. Abans que m'acomiadessin ja hi anava, a l'hora de dinar. També m'escapava a la de la Fundació Tàpies. La biblioteca del Macba és com un espai de coworking . Fins i tot pots deixar-hi l'ordinador amb tota tranquil·litat".

A Ultracolors va quallar part de la tasca formativa de Forns. Agafava aleatòriament llibres de les prestatgeries i aquells creadors que l'inspiraven acabaven protagonitzant els poemes. El meu favorit és el dedicat al cineasta Hou Hsiao Hsien: "Platges que esperen una autopista / per assaltar-me a mig avançament, / tercer carril, camions i arbres, / posem Vallgorguina, / plantacions senceres de pollancres. / I penso sí / i què carai, vinc a buscar-te, / vermells al cel de la Guaiana. / Llavors la teva manera de negar-me, / tan elegant i taxativa / -perdona, ho havia oblidat, / de vegades oblido sense voler- / i insistentment sirenes". Forns té una dèria amb el color vermell: li fa cosa exposar les qüestions de l'amor explícitament. Podria semblar queco i per això empra diverses tonalitats i metàfores per parlar-ne.

Forns confirma que amb Albert Serra ha guanyat notorietat, i que la novel·la és una feinada de tres anys, però que la poesia està més lligada a la seva manera de ser. "Cada setmana escric versos del que m'ha cridat més l'atenció. Potser de tres pàgines en descarto dues. Però és en la poesia que m'hi reconec".

stats