02/03/2013

Arthur Brooks

2 min

Arthur Brooks és un dels pensadors de referència de la dreta nord-americana. Al seu únic llibre publicat a Espanya, La batalla (Planeta, 2011), Brooks argumenta com el 70% de la població dels EUA, que segons ell és liberalconservadora, pot guanyar la partida al 30% socialdemocràta. Aquests últims, tot i ser una minoria, lideren avui el país amb Barack Obama de president i les elits del país. Brooks és president de l'influent think tank American Enterprise Institute. José María Aznar -amb qui Brooks manté una relació d'intercanvi d'idees- es va inspirar en aquesta entitat per fundar la FAES. Brooks tem com una pedregada que el model d'estat del benestar europeu s'instauri als Estats Units. La imatge que té de nosaltres, els europeus, se la va començar a formar quan va viure a Barcelona entre el 1989 i el 1992.

Marc Bassets és el corresponsal de La Vanguardia a Washington. L'any 2010, en una conferència a l'American Chamber of Commerce -una altra institució que actua com a grup de pressió del Partit Republicà-, Brooks va sorprendre Bassets dirigint-se-li en català. "El parla molt bé. Fins i tot l'escriu molt bé", explica Bassets. La raó és que va viure a Barcelona com a músic de l'Orquestra Ciutat de Barcelona. Hi tocava la trompa. Allà va conèixer Ester Munt, la germana de l'actriu Sílvia Munt. Van casar-se a Catalunya el 1991.

Els seus amics a Barcelona continuen sent gent de la cultura, progres de manual. Brooks és curiós de mena i va detectar de seguida entre les amistats i els seus veïns del Clot una tendència a donar per fet que els serveis públics, com l'orquestra en què ell tocava, són un dret inevitable, que existeixen perquè han d'existir encara que no els utilitzin ni es plantegin com es financen.

Brooks és un bon coneixedor de Catalunya -hi ve sovint a passar les vacances- i també ho és de les seves tradicions. A Bassets li va explicar que li agraden els castellers, però també sent una sensibilitat especial pels toros: al seu despatx de l'American Enterprise Institutellueix un cartell d'una corrida de José Tomás a la plaça de toros Monumental.

stats