22/09/2012

Berta Noy

2 min

Berta Noy és una figura respectada en el món literari català, però fins ara només ho ha estat com a editora. És la responsable dels llibres de ficció d'Espasa i anteriorment va treballar quinze anys al grup Planeta. Ha estat l'editora de diversos autors de renom com Dominique Lapierre, tot i que el seu gran èxit comercial va ser portar al nostre país les novel·les de Federico Moccia. Noy s'estrena ara com a autora amb la novel·la Llocs que no surten als mapes (Columna), guardonada amb el premi Pin i Soler Ciutat de Tarragona.

El secret que Noy m'explica del seu llibre és de nota alta. Llocs que no surten als mapes relata una història d'amors retrobats entre la protagonista, la Clàudia, i l'Eliott, el seu amant de joventut, un malaguanyat pianista anglès. Eliott mor i la seva vídua es torna a casar amb un personatge polifacètic, José Latur. Aquest home és l' alter ego de l'escriptor José Latour, un autor del qual Noy va publicar una novel·la a Planeta.

Molts del trets descriptius de Latur es corresponen amb el Latour autèntic, fins i tot la seva condició de cubà exiliat. Perquè el més interessant és com va acabar el vincle que van mantenir Noy i Latour. Noy, quan treballava a Planeta, va convidar l'autor cubà a la Setmana Negra de Gijón del 2003, a presentar el seu llibre Mundos sucios i a recollir el premi de novel·la negra Dashiel Hammett. Noy va aconseguir un permís perquè Latour viatgés amb la seva família. L'escriptor ho va aprofitar per demanar asil i quedar-s'hi. Avui Latour viu al Canadà. Noy admet que sospitava que Latour volia evadir-se, i ella es va limitar a convidar-lo al certamen literari.

Noy és molt cauta a l'hora de donar detalls de com va ser el procés de fuga, però s'avé a revelar-m'ho perquè han passat gairebé deu anys d'aquells fets i perquè està convençuda que el món editorial identificarà de seguida Latour en el personatge que apareix a Llocs que no surten als mapes .

stats