SALUT
Misc 19/01/2014

L'aixecament popular dels CAP

S'estén la protesta dels usuaris d'un centre d'atenció primària de Mataró contra la falta de recursos

i
Cristian Segura
3 min

MataróA la sala d'espera del CAP de la ronda Rafael Estrany de Mataró no hi cap ni una agulla. Un centenar de veïns dels barris de Rocafonda i el Palau s'hi han reunit divendres a les nou de la nit per escoltar les explicacions dels seus líders veïnals. Aurora Gironès, presidenta de l'Associació de Veïns del Palau, comunica que dissabte ocuparan el CAP del barri de la Riera. Aplaudiments. Gironès recorda que l'ocupació del CAP del barri de Cerdanyola va ser un èxit; més aplaudiments. I es reserva la sorpresa per al final: anuncia que també està previst que dissabte els companys de Barcelona ocupin l'Hospital del Mar. Aplaudiments d'aprovació i exclamacions d'il·lusió perquè consideren que ells van donar inici a una revolta ciutadana.

Juana Sánchez fa 40 anys que viu a Rocafonda. És una de les zones urbanes més humils del Maresme. Sánchez assegura que fa 20 anys que el barri va començar a degradar-se per l'onada d'immigrants. "Sempre n'hi ha que no s'hi adapten", diu. M'ho explica mentre pels passadissos desfilen magribins i subsaharians que es preocupen igual que ella pel seu CAP. Veig com Saïd Mansour s'apunta a la llista dels que van passar la nit d'ahir al CAP en senyal de protesta per la falta de recursos al centre mèdic. L'Ouafaa és al seu costat. Parla amb dues veïnes per decidir quin torn li toca a la taula de recollida de signatures. A les parets pengen papers amb consignes. També hi ha els recomptes actualitzats de les firmes que han recollit entre els 18.000 veïns de la zona: més de 4.300. Hi ha ciutadans nascuts a l'Àfrica, Amèrica i Europa. Tots són mataronins i tots depenen d'un CAP amb nou metges, cinc dels quals treballen en horari reduït. Des del 2011 han patit una sèrie de retallades de servei que van desembocar, a principis de gener, en un aixecament popular.

Sense mediadors interculturals

Polítics de tots els partits han visitat els amotinats. La tarda de divendres coincideixo al CAP amb el diputat d'ICV Josep Vendrell. Ell em mostra uns gràfics que demostren que la quantitat de població que ha d'atendre aquest centre és enorme, però que és una pressió que no és inusual a les comarques de Barcelona. El que fa del cas de Rocafonda-Palau especialment delicat és la immigració, un 34,5% del total de la població. Vendrell avisa que l'atenció als immigrants requereix que el metge hi inverteixi més temps, per les diferències culturals, pels problemes de comunicació. Des del 2011 s'han suprimit les dues places que tenia el CAP de mediadors interculturals i dues d'infermeria.

La carta que les dues associacions de veïns van adreçar al conseller de Salut, Boi Ruiz, apuntava aquest tema: "Són barris amb una fortíssima immigració extracomunitària, feta de famílies amb molts infants i dones en situacions de risc, que tenen un gran desconeixement de les mesures d'higiene i salut de la societat europea a la qual han vingut a viure i que necessiten una atenció mèdica força específica".

Vendrell i el s veïns destaquen que tot plegat es materialitza en els temps d'espera: calen fins a cinc setmanes perquè t'atengui el metge de capçalera. Tothom al CAP relata la seva experiència. Juana Sánchez m'informa que li han fet falta dos anys perquè la tractessin a l'hospital de Mataró. La Josefina, una jubilada amb problemes al lacrimal, va necessitar tres mesos perquè l'atengués l'especialista del CAP.

Victòries veïnals

La guspira que va provocar l'aixecament popular va ser l'anunci de la marxa de dues doctores interines molt estimades pels veïns, Regina Romeu -19 anys al CAP- i María José Merino -8 anys al CAP-. Elles han estat el símbol de la protesta. Els veïns volen que es quedin, els és indiferent que siguin substituïdes per dos metges que han guanyat les places. Volen dos doctors més. Aquest any s'han de jubilar dos metges i temen que ningú ocupi les seves places. "L'Institut Català de la Salut [ICS] ha garantit que no perdrem dos metges, però volem garanties per escrit", explica Gironès. Apareix la doctora Romeu. És menuda, les galtes vermelles de l'emoció. Somriu molt. No vol parlar amb la premsa. No vol problemes. Els veïns la petonegen. "Ara el CAP té una nova directora, però serà responsable de tres CAP de la zona. Una nova retallada! Abans hi havia un coordinador per CAP", crida Gironès a l'assemblea. De moment han aconseguit que la doctora Romeu s'hi quedi sis mesos més, amb l'esperança que rellevi un dels jubilats. "És una gran victòria, l'ICS és molt dur", conclou Gironès. També han aconseguit fer-se escoltar a tot el país.

stats