23/03/2013

Liz Castro

2 min

La nord-americana Liz Castro és un dels nous referents del nacionalisme català. Sense voler-ho, potser per manca de personal a l'altra banda de l'Atlàntic, els sectors més actius del sobiranisme l'han elevat a l'estrellat. El seu voluntarisme a favor de la independència és inesgotable. La darrera aportació és el llibre What's up with Catalonia (publicat a Catalonia Press, la seva editorial), un recull de 35 assajos que expliquen al món la història de Catalunya i per què hauria de ser un estat. Tot ho ha fet ella: coordinar els assagistes, recaptar els diners i fins i tot convèncer el president Mas perquè li prologui el llibre. Però la vida de Castro va més enllà de la causa independentista, i és fascinant.

Viu en una granja a Massachusetts -l'estat dels EUA en què, casualitats, s'emmiralla Mas-, on escriu llibres d'informàtica de gran difusió i reconeixement. L'autora m'explica que està escrivint dos nous manuals, un sobre EPUB3 -"El format estàndard per a llibres digitals", m'aclareix- i un altre sobre com crear e-books amb Javascript. Castro també ingressa alguns diners de l'explotació de la granja. Té gallines i ovelles, sobretot per vendre'n la llana. Ha tingut vaques i cabres per munyir, i un criador de pollastres que ella mateixa matava. "No és terrible, però tampoc és gaire divertit", precisa. El més sucós, per com ho descriu, és l'hort, amb 40 arbres fruiters. Castro em destaca que la seva devoció són les carabasses, "pels seus colors i formes estranyes".

La seva dèria per Catalunya comença a finals de la dècada dels 80. Abans de quedar-se a viure sis anys a Barcelona el 1987, Castro ja havia visitat la Universitat Catalana d'Estiu. De fet, ella només tenia previst quedar-s'hi uns mesos, però al Club de Go de Gràcia -el go és un joc de taula xinès- va conèixer l'home que acabaria sent el seu marit. La seva veneració per tot allò que és català la va portar a fer-se sòcia de l'Orfeó Català i cantar al Palau de la Música. El seu marit també es independentista, i de tant en tant té atacs de gelosia per la seva fama. "Tots dos sabem que és perquè sóc americana, la qual cosa no té gaire mèrit".

stats