31/07/2011

Un Nobel amb sis costelles trencades

1 min

La penúria econòmica ens està injectant dosis elevades de frustració social, i això malgrat que en molts indrets del món hi ha milions de persones que no saben on caure mortes i que es deixarien amputar el braç a canvi de patir la nostra crisi. El problema és una mentalitat de malcriats. La solució la té la crisi: ens obligarà a recalibrar prioritats.

Sovint s'ha de superar una crisi per descobrir que la felicitat no consisteix a satisfer cap necessitat concreta. Als EUA s'han publicat dues biografies sobre Richard Feynman, premi Nobel de física i estrella de la divulgació científica, en les quals s'explica que la seva recerca en física quàntica el va ajudar a superar la mort de la seva dona i a trobar sentit a la vida. A Feynman, de Jim Ottaviani, Feynman diu als seus alumnes que la naturalesa és "absurda i estranya", i ens suggereix: "Si no us agrada, aneu a buscar un altre univers!" El mestre els proposava anar descobrint realitats i alhora anar tombant teories físiques perquè el sentit de tot plegat no és assolir l'objectiu, sinó no deixar mai de fer camí.

Feynman havia rebutjat el Nobel, però s'ho va repensar quan va saber que compartia el guardó amb el físic japonès Sin-Itiro Tomonaga. Eren ànimes bessones: havien superat un passat traumàtic, presumien de sentit de l'humor i rebutjaven els afalacs com la gala dels Nobel. Tomonaga va ser conseqüent: no va viatjar a Estocolm. Pocs dies abans de la cerimònia va caure borratxo a la banyera i es va trencar sis costelles.

stats