08/11/2011

Quin disgust per a l'àvia

2 min

La meva àvia, una senyora burgesa de tota la vida, gaudia ahir del seu habitual sopar frugal -tres fulles d'enciam i un Danacol- quan va rebre la meva trucada. Les àvies sempre volen saber dels néts, i en campanya electoral passen coses ben curioses: "Hola, iaia. Aquest vespre he assistit a un homenatge a Miguel Núñez". "Qui és aquest?" "Un veterà militant comunista del PSUC que va morir el 2008. Hi han assistit els tres expresidents de la Generalitat i també en Santiago Carrillo". A l'altra banda de la línia, la meva àvia es va quedar en silenci. "Carrillo s'ha assegut al costat de Pujol, s'han saludat i s'han intercanviat elogis..." Ai, president Pujol, ella que sempre el va votar: quin disgust que ha donat a la meva àvia! Encara és hora que s'acabi el iogurt.

Si hi ha algú que representi per a la dreta -catalana o espanyola- Stalin, Lucifer i Mourinho tots en un, aquest és Carrillo. I és possible que el seu passat durant la guerra no tingui un pam de net, que fos un home d'ambició política desmesurada, però ahir, amb la seva aparença de vellet inofensiu, oferint un missatge tan cordial amb la identitat catalana -reclamant el dret d'autodeterminació-, amb els indignats del 15-M i acceptant la necessitat del capitalisme però amb una banca controlada públicament, doncs fins i tot venien ganes d'amoixar-lo.

No li vaig explicar res d'això a la meva àvia, i encara menys vaig dir-li que Pujol va posar com a exemple "la dignitat i la responsabilitat política" del PSUC i de Núñez. Davant de la cúpula d'ICV, de sindicalistes, excombatents comunistes i gent d'esquerres de tota condició -per què les dones progres quan es fan gran es tallen el cabell tan curt?- Pujol va admetre que va participar en moltes manifestacions antifranquistes gràcies a l'organització obrera del PSUC. Pujol ho ha lamentat més d'una vegada: quan tocava construir la democràcia, bona part de la burgesia catalana mirava cap a una altra banda. Però això no tocava recordar-ho ahir: prou fair play va lluir Pujol en plena campanya.

stats