28/02/2013

Regeneració democràtica amb absències

2 min

BarcelonaAndreu Mas-Colell arriba al Parlament cinc minuts abans del ple. Sol, discret i amb el temps just, es disposa a lliurar uns papers a una secretària i a treure's la bufanda i la jaqueta quan el conseller Germà Gordó s'hi atansa: "Què, hi ha alguna retallada?" Mas-Colell fa un somriure forçat, no s'entreté i puja escales amunt. Avui no està per ocurrències, té feina i hi ha interpel·lacions d'economia, tot i que el plat fort del ple és el pla anticorrupció de Mas o, en terminologia oficial, "mesures per impulsar la regeneració democràtica".

La sessió parlamentària sobre la regeneració democràtica és de les menys vives i fluixes que he presenciat. També fa mal als ulls l'anar i venir dels diputats durant el debat. Aquesta activitat simultània dins i fora de la cambra és habitual, però avui s'està parlant de la credibilitat de la política. Quan han parlat Mas, Junqueras i Navarro, a partir de la intervenció del PP, l'hemicicle es va buidant progressivament. Surto un moment de la sala de premsa i em trobo fins a tres consellers parlant per telèfon i nou diputats que volten pels passadissos, els uns atenent els mitjans, els altres fent vés a saber quina feina pendent. Un dels que s'estan a fora de l'hemicicle és el convergent Ferran Falcó, investigat pel cas Adigsa. També veig el socialista Daniel Fernández, esquitxat per l'operació Mercuri.

La tribuna de convidats és plena d'estudiants. Un dels punts del dia són les reduccions de línies d'ensenyament a primària. Mentre la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, exposa la posició del Govern, a les portes del Parlament mestres, pares i alumnes de les escoles Els Aigüerols i Poblenou protesten per les retallades. Dins del Palau, dos membres de l'AMPA de l'escola Can Montllor de Terrassa volen entrar a l'hemicicle amb samarretes reivindicatives contra el seu tancament. Un uixer els prega que se les treguin. Un, enmig de la planta noble de la cambra, es canvia de roba a corre-cuita, no sense lluir abans un tors nu admirable i un tatuatge de caràcters xinesos.

Les escoles marxen i arriba una manifestació sindical de Power Controls Ibérica, de Sant Vicenç de Castellet. L'americana General Electric tanca la fàbrica: 135 treballadors al carrer. Els socialistes Jaume Collboni i Àngel Ros s'hi acosten per parlar amb el comitè d'empresa. Aplaudiments. "És que som treballadors honestos, no som corruptes, almenys que jo sàpiga", diu Ramona Ibarra. És el que tenen aquests temps de clavegueres desbordades: que no saps de qui fiar-te.

stats